Dolar 32,5484
Euro 34,8615
Altın 2.430,97
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 19°C

HÜKÜMET OTOYOLLARI SATMAK IÇIN DURUMUN OLGUNLAŞMASINI BEKLIYOR

HÜKÜMET OTOYOLLARI SATMAK IÇIN DURUMUN OLGUNLAŞMASINI BEKLIYOR
17/12/2013 00:22
A+
A-

MHP Adana milletvekili Ali Halaman “Şimdi, Adana’nın başlangıcından bitimine kadar 150 kilometre otobanı var. Ben şimdi on yıllık AKP iktidarına şöyle bir sorsam: Sen yeni bir otoban yaptırdın mı? Veya mevcut olan otobanları uzattın mı?” dedi.

Karayolları Genel Müdürlüğü 2014 yılı bütçesi üzerine MHP Grubu adına söz alan Adana Milletvekili Ali Halaman şu şekilde konuştu:

Sayın Başkanım, değeli milletvekilleri; Karayolları Genel Müdürlüğü 2014 yılı bütçesi üzerinde söz aldım. Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına ve şahsım adına Türk milletini saygıyla selamlıyorum.

Karayolları Genel Müdürlüğü elli, altmış yıldır yol konusunda uzman bir kuruluş. Ülkenin ekonomik, kültürel, sosyal değerlerinin ve onun güçlenmesi için elli, altmış senedir katkıda bulunmuş bir kurum. Üretimin, ekonominin gelişmesine, her zaman katsı sağlamış ama son zamanlarda Ulaştırma Bakanlığı kendisine bağlı bu kurum ve kuruluşları satmayı düşündü, en önce Telekom’u sattı. Telekom’dan sonra Devlet Demiryollarını, postaneyi, PTT’yi, özelleşme kapsamına alıp beş yıl içerisinde devletin ve kamunun alım ve satım işlerini taşeron firmalara yaptırmak için kanun çıkarttı. Bu kurumlarda çalışan mühendislerin, memurların, personelin bütün özlük haklarını zayi etti.
Şimdi, Karayolları –yani uzun dönemdir ülkenin ulaşım noktasında emek verirken- geçmiş iktidarların yapmış olduğu otoban yollarını geçenlerde yirmi beş, otuz yıllığına kiraya vermek, satmak gibi bir işlem ortaya koydu. Kamuoyunun baskısıyla, dolayısıyla, Karayollarında çalışan insanların, bürokratların itirazıyla geri durdurdular ama satmanın olgunlaşmasını bekliyorlar.

Sayın milletvekilleri, ben, Karayollarının bütçedeki yerini anlatırken genelde seçim bölgemiz olan Adana üzerinden anlatmak istiyorum.

Şimdi, geçmiş bütçe görüşmelerinde de, 2014 bütçe kanunları içinde de Adana ve ilçelerinin durumuna baktığımızda yapılması gereken, yani geçmişten farklı bir yol yok.

Şimdi, on yıllık iktidar süresinin içerisine baktığımızda, yol ve kara yolları konusunda, viraj düzeltme var, mevcut yolların ortasından beyaz bir çizik çekip “Biz duble yol yaptık.” deme var.

Şimdi, bugünkü iktidar, Sayın Başbakan, sayın bakanlarımız Adana’ya geldiklerinde “Biz Adana’ya hızlı tren yaptıracağız.” diyorlardı. Hızlı tren mi yaptırdılar? Bunun yerine, Adana’nın Şakirpaşa Havaalanını başka bir ile götürdüler.

Şimdi, Adana’nın merkezinde Adana’nın tarihiyle bütünleşen 30 binlik 5 Ocak Stadyumu var, “Bu stadyumu ortadan kaldıracağız, biz buraya kentsel dönüşüm veya bina yaptıracağız, bu stadyumu da başka yere götüreceğiz.” diyor. Ya, başka yerin yolunu mu yaptın da götüreceksin?

Şimdi, 57’nci Hükûmet dönemi, geçmiş dönemle ilgili bir şeyi anlatacağım. Adana, Pozantı, Niğde tünelleri var, bunların hepsinin projesi 57’nci Hükûmet döneminde yapıldı, ihaleye verildi, yapılma aşamasındayken bizim Hükûmet düştü. Yani Niğde-Pozantı otobanı, dolayısıyla Adana yolları 57’nci Hükûmet döneminde yapıldı, açılışını AKP hükûmeti yapmış oldu.

Şimdi, Adana’nın başlangıcından bitimine kadar 150 kilometre otobanı var. Ben şimdi on yıllık AKP iktidarına şöyle bir sorsam: Sen yeni bir otoban yaptırdın mı? Veya mevcut olan otobanları uzattın mı?

Şimdi, bak, Adana Sarıçam içinden geçen yolu biz yaptırdık, İmamoğlu’nun içinden geçen yolu biz yaptırdık, çevre yollarını çelik asfalt biz döktürdük.

MHP döneminde yapıldı bunlar. Şimdi, Feke’nin Ormancık, Mansurlu yolunu biz yaptırdık. Ceyhan’ın giriş yolunu, köprüsünü biz yaptırdık, MHP dönemi yaptırdı.

Şimdi, MHP bunları kısa sürede yaparken, bu iktidar on-on iki yıllık dönemde, Dörtyol-Karataş-Yumurtalık-Mersin deniz kenarı sahil yolu bütçede olmasına rağmen, yatırım kalemlerinin içinde olmasına rağmen çivi mi çaktı?

Ulaştırma Bakanlığı, şehirlerde ve kasabalarda yolları BELDES’e teslim etti, Köy yollarını, grup yollarını KÖYDES’e teslim etti. KÖYDES ile BELDES özel idarenin inisiyatifinde muhtarlara şahsi para verilerek yani “Sen al şunu kendi yolunu yap.” diyerek yapılan ve bunlara teslim edilen bir Ulaştırma Bakanlığı oldu.

Şimdi, bundan dolayı nereye gidersen git, nereye bakarsan bak, kazaların sebebi işin özünde yolların bozuk olmasından kaynaklanıyor.

Ben bundan on beş-yirmi gün önce kalkıp buradan Adana’ya gidiyorum. Yani, Adana-Ankara arasına baktığımda yol kenarlarında kaçak mazot satan istasyondan başka, yolların ortasında bir tane greyder bekliyor, bir tane pikap bekliyor, greyderin başında beş tane işçi var. Ya onarım ya tamir. Trafik işaretleri ile sürekli tamirat var, “Ya şuradan git, ya buradan git.” diyor.

Şimdi, bir de bizim Kozan ilçesi var. Şimdi, Kozan’ın “Mansurlu-İskenderun” dediğimiz bir yolu var, 90 kilometre. 57’nci Hükûmet döneminde -bu, Kayseri’nin alt tarafında, orada bol maden çıkar, bu madenler İskenderun Demir ve Çelik’e satılır- bu yolun yapımıyla ilgili ihalesini yaptırdık, bak. İhalesini yaptırdığımızda 20-25 kilometresini yani böyle otoban yol gibi yaptırdık, taşıma kamyoncular bunun üzerinden İskenderun’a yük çekiyorlardı. Şimdi, biz, parti olarak 2002’de düştük yani barajın altında kaldık, AKP iktidar oldu. Bu 90 kilometre yoldan 5 kilometre yol mu yaptınız ya?

Şimdi, biz bu yolların bütün bedellerini ödettirdik, bedellerini yani kamu bedellerini. Şimdi, bunun üzerindeki yol yapılmadığı için kamyoncular da düştü, yol da düşmüş oldu. Adana’nın akarsularını, ırmaklarını HES adına verdiniz. Bunların yolunu yapmakla uğraşırken halkın, kamyoncunun, nakliyecinin yollarını niye yapmıyorsunuz? HES’lerin yolunu yapmayı düşünüyorsunuz, bu garip kamyoncunun işini niye yapmıyorsunuz kardeşim?

Şimdi, ben şöyle söylesem… Ulaştırma Bakanlığı “Hiç kimsenin nokta kadar katkısı yok, ben Karadeniz Samsun’dan Adana’ya direkt bir yol yaptım.” diyebilir mi?

Yani, 60-70 milyar dolar cari açığı olan, üretimi olmayan ve kara yolları üzerinde seyir hâlinde olan o ithal kamyonlar, o Mercedesler, Almanların malı, Fransızların malı, İsveçlerin malı, üzerinde ithal malları taşıyanlar, bu kamyonların üzerinden vergi alacağım, evrak alacağım diyerek bu kadar çok kısıntıya sokmanın ne anlamı var?

Dolayısıyla… Ben hepinize saygı, sevgi sunarım.