Dolar 32,5208
Euro 34,7438
Altın 2.493,99
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

‘İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ŞARTLARI İNSANLIK DIŞIDIR’

‘İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ŞARTLARI İNSANLIK DIŞIDIR’
14/11/2017 15:02
A+
A-

‘İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ŞARTLARI İNSANLIK DIŞIDIR’

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz TORTBMM Genel Kurulunda ‘Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 37.Maddesi’ne ilişkin MHP Grubu adına konuşma yaptı.

Konuşmasında;

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 502 sıra sayılı Kanun Tasarısı’nın 37’nci maddesi üzerinde Milliyetçi Hareket Partisi adına söz almış bulunuyorum. Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’nun 7’nci maddesi geçici yer değiştirmelerde bildirimleri düzenlemektedir. Görüşmekte olduğumuz tasarıyla bu maddeye bir fıkra ilave edilerek mevsimlik tarım işçisi olarak bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştiren bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarında kimlik bildirimleri doğrudan kolluk kuvvetlerince alınacak ve bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla elektronik ortamda paylaşılacaktır. Önergemizdeki “sürekli ikametinin dışında” ibaresi, ilave edilen fıkrayı daha güçlü hâle getirecektir, kabul edilmesini bekliyoruz.

Getirilen fıkrayla, mevsimlik tarım işçisi olarak başka bir ile çalışmak için gidenlerin kimliklerinin tespit edilmesi doğrudan kolluk kuvvetlerince yapılacaktır. Bunca iş arasında, polis ve jandarma veya diğer görevliler yaklaşık 1 milyon olduğu ifade edilen geçici çalışmak için göç etmiş, tarlada, bahçede çadır kurmuş, devamlı yer değiştiren kişileri toplayarak kimliklerini tespit edecek, sonra da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirecektir. Kısaca, kolluk yağmurda çamurda, toz toprak içinde tarlada göçmen işçi kovalayacaktır. Kolluğun işinin zor olduğunu belirtmek istiyorum.

Değerli arkadaşlar, göçerleri, misafirleri de tespit edelim, kayıt altına alalım, tamam. Mevsimlik tarım işçisi olarak başka bir ile çalışmak amacıyla göç edenleri de tespit edelim, veri tabanı oluşturalım Bakanlıkta, bu da tamam. Ancak, kolluk ve Çalışma Bakanlığının enerjisini mevsimlik tarım işçisi olarak başka ile çalışmak amacıyla göç edenlerden önce, yerleşik ancak kaçak istihdamla mücadeleye ayırması gerekmez mi diyorum.

Bugün “merdiven altı” tabir edilen iş yerlerinde çalışanların yüzde 90’dan fazlası kaçak ve eksik işçiliklidir. Bu tür iş yerlerinin birçoğunun işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından şartları insanlık dışıdır. Öyle ki birçoğunda ayrı ayrı kadın-erkek tuvaleti yoktur. Önceliği zor şartlarda çalışan bu kardeşlerimizin kayıt altına alınmasına vermemiz, enerjimizi bunlar için sarf etmemiz gerekirken kolluk kuvvetlerine tarlada göçmen işçi kovalatmanın ne faydası olacaktır?

Bakınız, Ocak 2016’dan 2017’ye, bir yılda istihdamda 583 bin azalma olmuştur. İşsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 119 bin kişi artarak 3 milyon 443 bin kişiye çıkmıştır, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 11,2’ye yükselmiştir, genç nüfusta işsizlik yüzde 21’i aşmıştır. Bunlardan çok daha önemlisi, Temmuz 2017 verilerine göre ekonomide kayıt dışılık yüzde 35’i aşmıştır.

Bunca problem varken, önceliği bu problemlere vermemiz gerekirken biz tarlada çalışanların kim olduğuyla uğraşacağız, bu doğru bir yaklaşım değildir. Siz ne kadar benzine, motorine zam yaparsanız yapın, motorlu taşıt vergisini ve diğer vergileri ne kadar artırırsanız artırın bir yılda kayıt dışı ekonomi yaklaşık yüzde 1 arttığı müddetçe vergi gelirlerindeki, prim gelirlerindeki azalmayı maalesef önleyemeyiz.

Merdiven altı üretimdekileri kayıt altına almak mı istiyoruz, bunun kolayı var, tarlada çalışanları kolluk güçlerine tespit ettireceğinize öncelikle merdiven altını tespit ettiriniz diyorum. Misafirlerin, göçerlerin bildirimini aile reisi yaptığı gibi merdiven altında çalışanların bildirimlerini kendileri yaptığında problem büyük ölçüde çözülecektir. Ekonominin 1/3’ünden fazlasının kaçak hâline gelmesi nedeniyle öncelikle, tarlada çalışan göçebeleri kayıt altına almadan önce enerjimizi yeri yurdu belli, kayıt dışı, çağ dışı şartlarda kaçak çalıştırılanlara ayırmamız, kaçak, merdiven altı ekonomisini yok etmemiz, zor şartlarda çalışan kardeşlerimizi kayıt altına alarak geleceğini teminat altına almamız, kısaca esaretten kurtarmamız gerektiğini ifade ediyorum.

Bu vesileyle önergemizin de bu şartlarda kabul edilmesini bekliyor, saygılar sunuyorum.” dedi.