Dolar 32,3680
Euro 34,9630
Altın 2.325,55
BİST 9.127,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

İŞTE MİLLETİN KAYMAKAMI: KAMU PERSONELİNE TÜRKÇE’DEN BAŞKASI YASAK

A+
A-

Erzurum’un Tekman Kaymakamı Lütfullah Ün, başta kaymakamlık olmak üzere ilçedeki tüm kamu personeline Türkçe’den başka dil konuşmasını yasakladı.

Erzurum’un Tekman Kaymakamlığı resmi kurumlara yazı göndererek kamu personeline Türkçe dışında herhangi bir dilin kullanılmamasını emretti. Halkın gayet memnun olduğu ve sevdiği kaymakama, pkk terör örgütü yandaşı siyasiler ve çözümcüler hemen itiraz etti. Bazı haber ajanslarının haberi darbe olmuş gibi vermesi ise hayli ilginçti.
Sosyal medyadaki tepkiler üzerine kaymakam ikinci bir yazı göndererek anlaşılır dil kullanılması ricasında bulundu.
Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada ise kamu personelinin iletişim ve yazışmalarında Türkçe resmi dili kullanmasının hatırlatıldığını bildirildi.
Doğu ve Güneydoğu’da artan pkk terör örgütü saldırıları ve çatışmalarla bölge 1990’lı yılları aratmazken Erzurum’un Tekman İlçe Kaymakamı Lütfullah Ün’den ‘işte milletin kaymakamı’ denecek bir geldi.
Kaymakam Lütfullah Ün, kurumlara yazı göndererek kamu personelinin Türkçe dilinden başka herhangi bir dilin konuşulmaması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini, uymayan personele yönelik ise yasal işlemin uygulanacağını duyurdu.
Resmi yazının sosyal medyada yayılması üzerine Kaymakamlık ikinci bir yazı göndererek anlaşılabilir dilin kullanılmasını istedi.
Kaymakam Lütfullah Ün’ün onayı ile 14 Ağustos’ta kurumlara şu yazı gönderildi:
“Kamu personelinin kamuya ait alanlar içerisinde gerek kalmadıkça Türkçe dilinden başka herhangi bir dil konuşmaması hususunda, kurum amirlerince gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve uymayan personeller hakkında yasal işlem yapılacağının bilinmesi herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini rica ederim.”
Bu yazı sosyal medyada tartışma konusu oldu. Tepkiler üzerine Kaymakam Lütfullah Ün imzası ile 19 Ağustos’ta kurumlara ikinci bir yazı gönderildi. İkinci yazıda ise şu ibarelere yer verildi:
“Kamu personelinin kamuya ait alanlarda anlaşılabilir dil ve üslup ile konuşulması hususunda, kurum amirlerince gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederim.”
KAYMAKAM HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
pkk terör örgütünün siyasi uzantıları DBP ve HDP Tekman teşkilatları ise karara tepki gösterdi.
HDP Milletvekili Seher Akçınar Bayar ise Kaymakam hakkında suç duyurusunda bulunduklarını, yine hem İçişleri Bakanlığı hem de Erzurum Valiliği nezdinde girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.
KAYMAKAMLIK’TAN AÇIKLAMA GELDİ
Tepkilerin artması üzerine Tekman Kaymakamı Lütfullah Ün yazılı bir açıklama yaptı. Ün yaptığı yazılı açıklamada, “Kaymakamlığımız makamınca 14.08.2015 Tarih ve 456 Sayılı ve iş bu yazının düzeltilmiş hali olan 19.08.2015 Tarih ve 463 sayılı yazıda belirtilen hususlarda hiçbir şekilde kamuda veyahut vatandaşlara hizmet sunumunda herhangi bir dilin yasaklanması söz konusu olmayıp ilgili yazı kamu personelinin iletişim ve yazışmalarında Türkçe resmi dili kullanmasının hatırlatılması olup personelin kendi aralarında anlaşılabilir bir dil ve üslup ile konuşma gerekliliği vurgulanmıştır.” açıklamasına yer verdi.
“Gerek personelimizin özel işlerinde gerekse vatandaşlarla kurduğu irtibatta Türkçe dışında herhangi bir dilin kullanılmasının yasaklanması söz konusu değildir.” diyen Ün açıklamasında, “İlgili yazılarımızdaki temel amaç kamu personelinin kendi aralarında anlaşılabilir dil ve üslup ile iletişim kurmalarının sağlanmasıdır. Hali hazırda kamu kurumlarımızda Türkçe bilmeyen vatandaşlarımızla kendi ana dillerinde kamu hizmetinden faydalanabilmelerinin özenle üzerinde durulmaktadır.” ifadelerine yer verdi.