Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Kalp koku alabilir

Kalp koku alabilir
08/04/2013 16:11
A+
A-

Burunda bulunan koku alıcılarının benzerleri kalp, ciğer ve kanda da bulundu. Kalpteki alıcıların yenilen yemeğin kokusunu alıp almadığı gibi ayrıntılar şimdilik belirsiz

Burnumuz koku alan tek organımız olmayabilir. Kahvenin, taze ekmeğin ve çevremizdeki nefis aromatik kokuları vücudumuzda başka takip edenler de olabilir. Çünkü burnumuzdaki koku alıcıların kalp, ciğer ve kanda da olduğu saptandı.

Havada yemek veya başka maddelerden gelerek uçan kimyasallar burunda tanımlanıp, nasıl koktukları konusunda beyine bilgi aktarılıyor. Bu alıcıların sadece burnun arka bölümünde oldukları sanılıyordu. Yakın zamandaki araştırmalar benzer alıcıların başka organlarda da olduğunu gösterdi.

Örneği, sperm hücreleri de, koku alıcılarına sahipler. Bu alıcılar sperm hücrelerinin yumurtaya yerleşmesini sağlıyor.

Artan bulgular, benzer alıcıların kalp, ciğer ve kanda da olduğunu gösterdi.

Kalbin, bu koku alıcılarıyla, örneğin yenen bir etin tadını alıp alamadığı gibi sorular şimdilik belirsiz.

BİFTEK KOKUSUNU ALABİLİR Mİ?
Vücuttaki koku alıcılarının varlığı uzun zamandır üzerinde çalışılan bir konu. 2012 yılında Nobel Kimya ödülü bu konudaki bir çalışmaya verildi. Vücutta 400 alıcı var ve bunların sadece 27 tanesi tad alıcısı olarak çalışıyor.

Burun dışındaki organlardaki koku alıcıları 7 Nisan’da konu New Orleans’taki Amerikan Kimya Topluluğu’nun bir toplantısında da ele alındı. Münih Teknik Üniversitesi ve Almanya Gıda Kimyası Araştırma Merkezi Uzmanı Peter Schieberle, kalbin yenilen bir bifteğin kokusunu alıp almadığının bilinmediğini söyledi.

Scieberle, bazı kan hücreleri üzerinde yapılan araştırmalardan da söz etti. Kan hücreleri de kokuya duyarlı hareketler sergiliyorlar.

NTVMSNBC