Dolar 32,3296
Euro 35,0275
Altın 2.282,64
BİST 8.974,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

KALP YETMEZLİĞİ OLANLARA ÖNEMLİ İHTAR

A+
A-

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Başhekimi Prof. Dr. Zerrin Yiğit, ağır kalp yetmezliği olan hastaların 1 yıl içinde yaşama şanslarının yüzde 50 olduğunu, enfeksiyonun ise durumlarını çok daha ağırlaştırdığını söyledi.

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Başhekimi Prof. Dr. Zerrin Yiğit, usta gazeteci Mehmet Ali Birand’ın ölümü ile yeniden gündeme gelen ‘kalp yetmezliği’ne ilişkin İHA’ya açıklamalarda bulundu. Yiğit, kalp yetmezliği olan hastalarda enfeksiyonun durumu ağırlaştırdığını, hastayı ölüme bile götürebileceğini belirtti. Prof. Dr. Zerrin Yiğit, “Biz, kalp yetmezliği olan hastaların korunması için grip, zatürre aşılarını bile ihmal etmemelerini söylüyoruz. Bu hastalarda en ufak bir girişim sonrası da olsa bir enfeksiyon kapılırsa, hastayı ölüme götürebilir. Hatta üst solunum yolları enfeksiyonu bile hastayı ölüme götürebilir. 1 yıl içinde ağır kalp yetmezliği olan hastanın yaşama şansı yüzde 50” dedi.

“SIVI YÜKLENMESİNDEN KAÇINMALI”

Kalp yetersizliğinin ortaya çıkmasının çeşitli nedenleri olduğunu, bunların hipertansiyon, enfarktüs (kan pıhtısı) durumları olabileceği gibi, hiçbir neden olmadan da görülebileceğini açıklayan Prof. Dr. Yiğit, “Kalp yetersizliğinin en önemli bulgusu; yürürken, egzersizde, merdiven inip çıkarken, yani efor sarf edildiği zaman nefes darlığı oluşmasıdır.

Ama kilolu hastalarda görülen nefes darlığı ile karıştırmamak lazım. Çarpıntı, ritim, akciğer fibrilasyonu da çok sık görülür. Akciğer fibrilasyonu, felçlerin en önemli nedenidir, beynin pıhtı atmasına sebep olabilir. Hepsi birbirine bağlıdır” diye konuştu. Prof. Dr. Yiğit, sözlerine şöyle devam etti:

“Vücuttaki sıvı yüklenmesi ne neden olacak her şeyden kaçınmak gerekir. Tuz, vücutta sıvıyı tutan bir maddedir. Bu hastalar tuzdan kaçınmalıdır. Ayrıca aşırı egzersiz, yorgunluk, stresten de kaçınmak gerekir.”

 

İha