Dolar 32,5375
Euro 34,8784
Altın 2.430,91
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

KERKÜK’TE RAMAZAN GECELERİNİN EĞLENCESİ ‘SİNİ ZARF’ OYUNU

KERKÜK’TE RAMAZAN GECELERİNİN EĞLENCESİ ‘SİNİ ZARF’ OYUNU
08/06/2017 14:03
A+
A-

KERKÜK’TE RAMAZAN GECELERİNİN EĞLENCESİ ‘SİNİ ZARF’ OYUNU

Iraklı Türkmenlerin geleneksel “sini zarf” oyunu, Kerkük’te ramazan geceleri her kesimden insanı buluşturuyor.

Iraklı Türkmenlerin geleneksel “sini zarf” oyunu, Kerkük‘te ramazan gecelerinin vazgeçilmez eğlencesi olarak her kesimden insanı bir araya getiriyor.

Kerkük’te teravih namazından sonra çayhanelerde toplanan vatandaşlar, ramazan ayına özel “sini zarf” oyununa başlıyor. Kerkük türküleri eşliğinde oynanan oyun, sahura kadar devam ediyor.

Geleneksel oyunda iki takım bulunuyor. Takımlardan biri, sini üzerindeki 11 fincandan birine “zarf” denilen boncuk yerleştiriyor. Diğer takımın oyuncuları ise fincan altındaki “zarfı” bulmaya çalışıyor.

127 yıllık çayhanede geleneksel “sini zarf” oyunu

Kerkük’ün eski semtlerinden Musalla’daki çayhanenin işletmecisi Nazım Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “sini zarf” oyununun Kerkük’te ramazan gecelerinin geleneksel eğlencesi olduğunu söyledi.

Oyunun her kesimden insanı bir araya getirdiğini belirten Demirci, “İftar ve teravih namazından hemen sonra Kerkük’ün birçok semtinden vatandaşlar, sini zarf oyunu oynamak için çayhaneye akın ederler.” dedi.

İşlettiği çayhanenin de sini zarf oyunu gibi köklü bir geçmişi olduğunu vurgulayan Demirci, “Ramazan gecelerinde 127 yıllık bir tarihe sahip olan Musalla çayhanesi, halkın yanı sıra siyasiler, seçkinler, sanatçı ve tüm kesimlerin buluştuğu bir mekan olur. Burada Türkmen, Kürt, Arap ve her kesimden vatandaşı görmek mümkün.” diye konuştu.
AA