Dolar 32,4534
Euro 34,7838
Altın 2.439,26
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 17°C

Kırım Tatar halkının lideri Kırımoğlu TBMM’de

Kırım Tatar halkının lideri Kırımoğlu TBMM’de
30/03/2018 16:13
A+
A-

Kırım Tatar halkının lideri Kırımoğlu TBMM’de

Kırımoğlu: “İşgalden sonra Kırım Tatar halkına en çok destek veren Türkiye oldu. Türkiye, uluslararası kuruluşlarda daima bize destek veriyor”
Türkiye-Ukrayna Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve beraberindeki heyet ile görüştü.

BMM Yeni Halkla İlişkiler Binası’nda gerçekleşen görüşmede konuşan Şahin, Kırım Tatar halkının efsanevi lideri Kerimoğlu, Ukrayna parlamentosu milletvekilleri ve Kırım Tatar Meclisi üyelerini TBMM’de ağırlamaktan büyük gurur duyduklarını söyledi.

Çok heyecanlı olduğunu ifade eden Şahin, ortaokul ve lise dönemlerinde Kırımoğlu’nun kitaplarını okuyarak, onun efsanevi liderliğini örnek alarak büyüdüklerini belirterek, Kırımoğlu’nun yanında olmaktan son derce mutlu olduğunu anlattı.

Kırımoğlu’nun verdiği mücadeleyi takdirle izlediklerini belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kırım’daki soydaşlarımızın esenliklerine, hak ve menfaatlerinin korunmasına özel önem veriyoruz. Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızı bir kere daha yinelemek istiyorum.

Kırım Tatar Türklerinin güvenliğinin sağlanması, hak ve hürriyetlerinin güven altına alınması temel önceliğimizdir. Yarımadadaki durumu yakından izlemeye devam ediyoruz.

Kırım’daki mağduriyetlerin giderilmesi için tüm taraflarla temas içinde olmayı sürdüreceğiz.

Kırım meselesini uluslararası platformlarda işlemeye devam edeceğiz. Yarımadadaki durumun yerinde tespiti için uluslararası örgütlerin bölgeye temsilci göndermeleri için girişimde bulunuyoruz.”

Şahin, Ukrayna ile ilişkiler de memnuniyet verici bir ivme yakaladıklarını anımsatarak, iş birliğinin her alanda geliştiğini ifade etti.

– “İşgal her gün bizim halkımız için büyük eziyet, işkencedir” Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da Kırım’ın işgalinin üzerinden 4 yıl geçtiğine işaret ederek, “Bu işgal dünya tarafından tanınmazken sadece Rusya’ya uşaklık yapan birkaç ülke tanıdı. Buna rağmen işgal devam ediyor. Bu işgal her gün bizim halkımız için büyük eziyet, işkencedir. Aldığımız malumata göre, şimdiye kadar en azından 50 bine yakın soydaşımız Kırım yarımadasını terk etmeye mecbur oldu.” dedi.

Yaşananların uluslararası kaidelere göre askeri suç sayıldığına dikkati çeken Kırımoğlu, bu suçun devam ettiğini, Kırım Yarımadası’ndaki kültür varlıklarını yok edildiğini ve yarımadanın askeri depo haline dönüştürüldüğünü söyledi.

Kırımoğlu, şöyle devam etti:

“Eğer durum böyle devam ederse halkımızın geleceği bellidir. Oradan bizim halkımız yok olacak. Yakın zamanda elimize Rus istihbaratının gizli mektubu geçti.

Bunu uluslararası mahkemeye de yolladık.

Burada, Kırım Tatar halkını, Rus taraftarı yapmak için neler yapılması konusunda söz yürütülüyor.

Dünya bu işgali tanımıyor ama yalnız tanımamak yeterli değil.

Tanımayıp hiçbir şey yapılmayacak olsa bu işgalciler rahat olacaklar, kendi suçlarına devam edecekler.

Kırım Tatar halkının Türkiye’den beklentileri büyük. Çünkü, Türkiye bizim için yalnız bir komşu değil, akraba ülkedir.

Kırım’da yaşayanların belki yüzde 90’ının Türkiye’de akrabaları var.

İşgalden sonra Kırım Tatar halkına en çok destek veren Türkiye oldu.

Türkiye, uluslararası kuruluşlarda daima bize destek veriyor.” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşeceklerini aktaran Kırımoğlu, Türkiye’den ümitlerinin büyük olduğunu söyledi.

Yeniden söz alan Dostluk Grubu Başkanı Şahin, “Biz hem Kırım halkının haklarını, menfaatlerini hem de Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ile beraber egemenliğine halel getirecek hiçbir çalışmanın içinde olmayız, olmadık, bundan sonra da olmayacağız.

Sizin en yakınınızda Türkiye’nin ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın olduğunu da siz çok iyi biliyorsunuz.

Bu böyle olmaya da devam edecek.” diye konuştu. Şahin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girmesiyle serbest bırakılan Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov’un da ziyarette yer aldığını söyledi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, Türkiye’nin Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadığını ve Kırım Tatarlarına yönelik baskıların bir an önce son bulmasını istediklerini söyledi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri, başkent Kiev’de bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi’ni (KTMM) ziyaret etti.

Komisyon üyeleri, Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve KTMM Başkanı Refat Çubarov ile görüştü.

Komisyon Başkanı Beyazıt, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kırım ile ilgili pozisyonunun net olduğunu ifade etti.

“Kırım’ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakını asla tanımıyoruz.” diyen Beyazıt, “Kırım’da yaşanan insan hakkı ihlallerinin, haksız tutuklamaların, baskıların bir an önce son bulmasını istiyoruz. Kırım Tatarlarının istedikleri yaşam düzeyine bir an önce ulaşmasını istiyoruz.” diye konuştu.

CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem de Türkiye’nin Kırım Tatarlarına daha fazla destek vermesi gerektiğine dikkati çekti. Ertem, uluslararası alanda desteğin sürekli gündemde tutulması için çaba sarf edeceklerini dile getirdi.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın ise Kırım trajedisinin ağıtlar ve acılarla sürekli akıllarda olduğunu söyledi. Ukrayna krizinde en çok mağdur olan kesimin Kırım Tatarları olduğunu belirten Aydın, “Diplomasi kanalını milli mücadele sayıp, uluslararası beklentilere cevap verecek şekilde lobi faaliyeti ile bu Kırım meselesine dikkat çekmemiz gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da Kırım Tatarlarının tarih boyunca vatanlarından sürüldüğünü kaydetti.

“Kırım Tatarlarını vatanlarından ayrılmaya mecbur bırakmak Rusların tarihi politikasıdır.” ifadesini kullanan Kırımoğlu, bu politikanın bugün de devam ettiğini anlattı.

Tam vatanlarına kavuştuklarını düşünürken bu mücadelenin yeniden başladığını vurgulayan Kırımoğlu, “Savaş ya da kan dökerek vatanımıza geri almak stratejimiz değil. Ukrayna oraya güçle girmeye çalışırsa etnik temizliğe tabi tutuluruz. Amacımız diplomatik yollarla Kırım’ı geri almaktır. Bütün dünyanın bu mücadelemize yardım etmesi lazım. Bize verdiği destek nedeniyle Türkiye’ye minnettarız.” dedi.