Dolar 32,3679
Euro 34,9483
Altın 2.325,20
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

KIŞNAK’DAN RİCA CEZAEVLERİNİ BELEDİYE YE VERİN

A+
A-

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, ziyarete gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan, kendisinin de bir süre yattığı Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi için belediyeye devrini istedi. Kışanak, görüşmede, hasta tutuklular ve anadilde eğitim veren okulların mühürlenmesi sorununu da gündeme getirdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ı ziyaret etti. Ziyarette Bozdağ, bakanlıklarına bağlı teşkilatların sorunlarını dinlemek, taleplerini almak ve bakanlığın hizmetlerini mahallinde değerlendirmek için Diyarbakır’da olduklarını söyledi. Bozdağ; Ankara’da birlikte grup başkanvekilliği yaptıklarını, birlikte çalıştıklarını belirterek, Kışanak’a yeni görevinden dolayı hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Kışanak da Diyarbakır halkı adına “hoş geldiniz” diyerek bakanı kentte görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“Hayatın çok farklı meşgaleleri var ama eninde sonunda bütün yollar adalete çıkıyor.” diyen Kışanak, adaletin bir kavşak ve bütün sorunların çözüm adresi olduğunu söyledi. Bütün sorunların çözümünde herkesin arzuladığı ve daha iyi bir yaşama varmak istediğini belirten Kışanak, ülkenin ve yerelin sorunlarının çözümünde bir çaba olduğunu söyledi. Çabanın sürmesini isteyen Kışanak, daha önce çok sayıda yerel yönetici ve politikacının tutuklu olduğunu, bunların bugün dışarıda olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kışanak, “Fakat hasta tutsaklar ile ilgili sorunun da hala çözülememiş olması da hepimiz için bir beklenti konusudur. Çözüm bekleyen önemli sorunlardan birisidir.” dedi. Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı seçilmesiyle birlikte yıllardır devam eden ‘Diyarbakır Cezaevi’nin bir yüzleşme müzesine dönüştürülmesi’ ile ilgili talebin güncellendiğini ifade eden Kışanak, “Meclis’e sunulan dilekçelere hem Adalet Bakanlığımızın, hem Kültür Bakanlığımızın verdiği yanıtlar bu konudaki beklentileri yükseltti” diyerek bir bilgi notunu Bakan Bozdağ’a iletti. Bakanlığın Meclis Dilekçe Komisyonu’na verdiği bir yanıtta, Diyarbakır Cezaevi’nin gelecek temmuz ayında boşaltılacağına işaret eden Kışanak, şöyle konuştu:

“O nedenle biz de çalışmalarımızı hızlandırdık. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, imar düzenlemesi yaparak cezaevi alanında müze olarak planlaması yönünde bir karar aldık. Buna itiraz vardı. Meclisimiz bu konuyu bir kez daha görüşerek kendi kararında ısrar etti. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin müze olarak bundan sonra kentimize kazandırılması yönünde bir belediye meclis kararımız var. Umuyorum Kültür Bakanlığımız da Meclis Dilekçe Komisyonu’na gönderdiği yanıtta da ‘Yerel bir kurum buna talip olursa, gereken kolaylığı göstereceğini’ ifade etmişlerdi. Buradan bütün Diyarbakır halkına, bütün insanlık değerlerine, adalete, eşitliğe, barışa, özgürlüğe sahip çıkan herkes adına biz Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak bu cezaevinin müze yapılmasına talibiz.”

Adalet Bakanlığı’nın da cezaevinin Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisi konusunda bir duyarlılık göstermesini isteyen Kışanak, kendilerinin ve tüm Türkiye’nin buna ihtiyacı olduğunu belirtti. Kışanak, şöyle konuştu: “Hakikatler barışın harcı olsun istiyoruz, çözümün harcı olsun istiyoruz. Hakikatleri ne kadar konuşursak, geçmişte yaşadığımız acı olaylarla yüzleşme cesareti ne kadar gösterebilirsek çözüme o kadar yaklaşırız. Adalet Bakanlığımızdan, bu alanın belediyemize müze yapılmak üzere tahsisi talebimizi burada herkesin huzurunda sözlü olarak iletiyoruz. İlerleyen süreçte bu talebimizi yazılı olarak da kendilerine ileteceğiz. Umuyorum olumlu bir gelişme olacak, çünkü bu konuda herkesin bir duyarlılığı ve hassasiyeti var. Kamusal bir talep haline geldi. Biz bunu hep beraber gerçekleştirebiliriz diye umut ediyorum.”

“ANADİL ÜLKENİN BİRLEŞTİRİCİ UNSURUDUR”

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Kışanak, bölgede ve kentte anadilde okul açılması ve bunların mühürlenmesiyle ilgili olarak da şunları söyledi: “Anadil, eğitim konusunda toplumsal beklentilerden kaynaklı bir gelişme söz konusudur. Anadilde eğitim talebi vardı. Seçmeli ders bunu karşılayan bir durum değildi. O nedenle halk yerel kendi inisiyatifi ve imkanlarıyla anadilde eğitim veren okullar açma yaklaşımı içerisinde oldu. Ve bunların mühürlenmiş olması da hepimizi üzdü. Buna artık bir çözüm bulunması gerekir. Anadil bu ülkenin en birleştiği unsurudur. Çünkü hak ve özgürlükler temelinde bir arada yaşayabiliriz. Eğer birlikte bir gelecek arzuluyorsak anadilimize, kültürlerimize, kimliklerimize, yaşam tarzlarımıza karşılık saygı göstererek temin edebiliriz.”

Bozdağ ise yeni cezaevi inşaat durumunda müteahhit ile ilgili sorunlar çıktığını, o sorunların çözülmesiyle birlikte ihalesinin yeniden yapılacağını belirtti.