Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Küresel Rekabet Gücü Sıralamasında ABD Birinci, Türkiye ise 3 Sıra geriledi

Küresel Rekabet Gücü Sıralamasında ABD Birinci, Türkiye ise 3 Sıra geriledi
17/10/2018 15:06
A+
A-

Küresel Rekabet Gücü Sıralamasında ABD Birinci, Türkiye ise 61’inci Oldu! İşte Sıralamadaki Ülkeler

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2018 yılı Küresel Rekabet Gücü Raporu’na göre, küresel rekabet gücü sıralamasında ABD birinci olurken, Türkiye kendisine 61. sırada yer buldu. Rusya ise sıralamada 43. oldu.

Dünya Ekonomik Forumu’nun 140 ülkeyi kapsayan 2018 Küresel Rekabet Gücü Raporu’nda birinci olan ABD’yi Singapur, Almanya, İsviçre, Japonya, Hollanda, Hong Kong, İngiltere, İsveç ve Danimarka izledi. Türkiye ise sıralamada 61. olurken, Rusya 43. oldu. Sıralamada birinci gelen ABD’de işletmecilik anlayışı, istihdam piyasası ve finans sistemi öne çıkıyor.

ÇİN 28. SIRADA YER ALIYOR

Çin, 140 ülkeyi kapsayan rekabet gücü endeksinin 28. sırasında yer alıyor. Son sıraları Haiti, Yemen ve Çad paylaşıyor. Son 28 arasında Afrika haricinde yer alan tek ülke ise Venezuela oldu.

TÜRKİYE YÜKSEK ENFLASYONLA UĞRAŞIYOR

Rekabet gücü bakımından Türkiye ise 61. sırada yer alıyor. Türkiye’nin altyapı, sağlık ve inovasyon ekosistemi faktörleri bakımından ‘görece güçlü’ olduğu ifade edilirken, yüksek enflasyon ve negatif borç dinamiğiyle uğraşan ülkenin ekonomik sıkıntılarının, ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı yaptırımlarla daha da arttığı belirtiliyor. Bu yaptırımların ülkede daha da yüksek enflasyon ile döviz krizine sebep olduğuna dikkat çekiliyor.

MAKROEKONOMİK İSTİKRAR SIRALAMASINDA TÜRKİYE 116, RUSYA 55. SIRADA

Rapordaki makroekonomik istikrar sıralamasında Türkiye’nin 140 ülke arasından 116. sırada olduğu ifade ediliyor. Aynı raporun makroekonomik istikrar sıralamasında Rusya ise 55. basamakta yer alıyor.

ENDİŞE VERİCİ GELİŞMELER

Öte yandan ticari savaşlar, artan popülizm ve ulusal çıkarların yeniden ön plana çıkması endekse yansıtılmadı. Raporun hazırlanmasına katkıda bulunan uzmanlardan Saadia Zahidi bazı ülkelerdeki sosyal yapının çökmesi, basın özgürlüğüne yapılan saldırılar ve sağlık hizmetlerinde kaydedilen gerilemenin endişe verici gelişmeler arasında yer aldığını söyledi.

KADINLARIN İŞ GÜCÜNE KATILIMI AZ

Bu arada raporda kadınların iş gücü piyasasına katılımının az olduğuna da dikkat çekildi. Rapora göre Türkiye’deki iş gücü piyasasında her 100 erkeğe karşılık sadece 39 kadın bulunuyor. Rapora göre Rusya’da ise bu oran çok daha yüksek. Zira Rusya’daki iş gücü piyasasında her 100 erkeğe karşılık sadece 85 kadın yer alıyor.

sondakikahaber