Dolar 32,5553
Euro 34,9632
Altın 2.457,65
BİST 9.881,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

MAYIS – HAZİRAN YAĞIŞLARI MEYVE VE TARIMA ZARAR VERDİ

MAYIS – HAZİRAN YAĞIŞLARI MEYVE VE TARIMA ZARAR VERDİ
20/06/2015 15:37
A+
A-

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mayıs ayının son haftasında, Samsun, Amasya, Nevşehir illerinde gerçekleşen dolu yağışının tarla ürünlerine ve meyve ağaçlarına zarar verdiğini bildirdi. Bayraktar, Adana, Yozgat, Kütahya illerinde gerçekleşen aşırı yağışların da sele dönüşerek tarım arazilerinde zarara yol açtığına işaret etti.

Şemsi Bayraktar, Mayıs yağışlarının normalin altında kalsa da Ekim-Mayıs dönemi yağış miktarının, normalin yüzde 7,8, geçen yılın yüzde 48,1 üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bayraktar, yaptığı açıklamada 2014 Ekim ayında başlayan 2014-2015 üretim döneminde gerçekleşen yağışların, kış aylarından buyana zaman zaman bazı illerde afetlere yol açsa da genel olarak tarımsal üretime olumlu etkisinin görüldüğünden söz etti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 2014 yılı Ekim ayından 2015 Mayıs ayı sonuna kadar ülke genelinde birikimli yağış miktarının 535,1 milimetreye (mm) ulaştığına dikkati çeken Bayraktar, “Normali 496,2 mm, geçen yılın 361,3 mm olan yağışların, bu yıl 535,1 mm’ye yükselmesiyle, yağış miktarı normalin yüzde 7,8, geçen yılın yüzde 48,1 üzerinde gerçekleşti.” dedi.

Her ne kadar birikimli yağışlarda normaline ve geçen yıla göre artış olsa da Mayıs ayı yağışlarında azalma görüldüğünün altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:

“Ülke genelinde Mayıs ayı yağış ortalaması 42,3 mm gerçekleşti ve normalin yüzde 13,8, geçen yılın yüzde 22,9 gerisinde kaldı. Bu yıl Mayıs ayında Ege Bölgesi dışında tüm bölgelerde normale göre azalma gerçekleşti. Mayıs ayında normal değerlere göre en fazla azalma Marmara Bölgesi’nde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde meydana geldi. Mayıs ayı toplamında yağışlarda azalma görülse de son haftada ve Haziran ayı ilk haftada gerçekleşen yağışların şiddetinin fazla olması tarım alanlarına ve ürünlere zarar verdi. Geçen yıl aynı tarihlerde gerçekleşen dolu ve aşırı yağışlar, bu yıl da tarımsal üretimi olumsuz etkilemeye devam etti. Meyvelerde, kiraz, kayısı gibi ürünlerde hasat başlarken, diğer meyvelerde gelişim dönemi devam ediyor. Tarla ürünlerinden buğdayda Akdeniz Bölgesinde hasada girilirken, hasat Temmuz ayıyla birlikte yoğunlaşacak.”

Mayıs ayının son haftasında, Haziran ayının ilk haftasında gerçekleşen yağışlarının neden olduğu zararlara da değinen Bayraktar, şöyle devam etti:

“Mayıs ayının son haftasında, Samsun, Amasya, Nevşehir illerinde gerçekleşen dolu yağışı tarla ürünlerine ve meyve ağaçlarına zarar verdi. Adana, Yozgat, Kütahya illerinde gerçekleşen aşırı yağışlar sele dönüşerek tarım arazilerinde zarara yol açtı. Haziran ayının ilk haftasından itibaren halen çeşitli illerimizde devam eden aşırı yağış ve dolu başta hububat olmak üzere birçok ürüne zarar veriyor. Bolu, Karabük, Aksaray, Denizli, Şanlıurfa, Ankara illerinde aşırı yağışlar, bazı alanlarda sele dönüşerek tarım alanlarında zarara neden oldu. Erzurum, Kırşehir, Manisa, Nevşehir, Burdur, Konya, Şanlıurfa, Mersin, Kırşehir, Bursa, Ankara, Sakarya illerinde gerçekleşen dolu yağışı, tarla ürünlerine ve meyve ağaçlarına zarar verdi.

Aksaray İlinde aşırı yağışların neden olduğu sel, 30 küçükbaş hayvanın telef olmasına neden oldu. Manisa ve Denizli ilinde gerçekleşen dolu, bu yıl dondan dolayı zarar gören üzüm bağlarında ikinci bir afete yol açtı. Dolu yağışının fırtına ve hortumla birlikte gerçekleştiği Şanlıurfa İlinin Akçakale ve Harran İlçelerinde neredeyse hasat edilecek ürün kalmadı. Ankara ilinin hemen hemen tüm ilçelerinde gerçekleşen dolu yağışı buğday ve arpalarda yatmalara neden olurken meyve ağaçlarına zarar verdi. Sakarya İlinde gerçekleşen dolu bazı yerlerdeki mısır ve barbunya tarlalarında yüzde 100’e varan oranlarda zarar var. Edirne’de dolu yağışı, Sarıcaali, Balabancık, Sultanköy’de çeltik, ayçiçeği, buğday, karpuz ve kavun tarlalarında zarara yol açtı. Genel olarak baktığımızda aşırı yağış, meyve tutan ağaçlarda da meyve dökümüne neden oldu. Aşırı yağışlar, tarla ürünlerinde yatmalara, tarla ürünlerinde ve açıkta yetiştirilen sebzelerde hastalık ve zararlıların çoğalmasına yola açıyor. Ürünlerde olgunlaşmayı da geciktiriyor. Aşırı yağış, meyve ve sebzelerde çatlamalara yol açtığı gibi, taban suyunu yükselmesine neden olarak kök çürümelerine, döllenme sorunlarına sebep veriyor. Yine, aşırı yağışlar nedeniyle tarlalara girilemiyor, olan üründe toplanamıyor. Dolu yağışı ise yaprakları deliyor, tomurcukları eziyor, çiçekleri tahrip ediyor, filizleri kırıyor. Ayrıca dolu tahıl ve baklagilleri yatırıyor, ağaçları yaralıyor, meyve dökümlerine yol açıyor. Ürünler üzerinde hasar yapan dolu, ürünlerde kalite kaybına neden oluyor.”

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Zararların tespit edilmesi amacıyla illerde hasar tespit komisyonlarının çalışmalarına başladığına temas eden Bayraktar, ürünlerini tarım sigortası yaptıran üreticilerin hasar ihbarlarını yaptıklarını, eksperlerin çalışmalarının devam ettiği bilgisini verdi. Yaşanan tüm afetler nedeniyle ödenemeyen kredi borçlarının ertelenmesine yönelik kararın bu yıl da yayınlandığını bildiren Bayraktar, “Ancak, borç ertelemeleri 1 yıl ve faizli olması, ayrıca sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nden alınan düşük faizli kredileri kapsaması nedeniyle beklenen faydayı sağlamamaktadır. Üreticilerin arka arkaya yaşanan afetten dolayı gelir kayıpları fazla olmaktadır. Geçen yılın zararını kapatamayan üretici, kayısı, üzüm, erik, ceviz gibi bazı ürünlerde bu yıl da beklediği rekolteyi alamayacaktır. Bu nedenle üreticilere maddi destek yapılmalı, arka arkaya yaşanan afetin etkileri azaltılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

cihan