Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI OLMASI GEREKENDEN YÜZDE 78 DAHA GERİDE”

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI OLMASI GEREKENDEN YÜZDE 78 DAHA GERİDE”
09/08/2015 14:16
A+
A-

“Memurlarımızın ve emeklilerimizin ortalama refah seviyesine ulaşması için maaşlarının yüzde 78 oranında daha artması gerekmektedir. Bir başka ifade ile memur maaşları olması gerekenden yüzde 78 daha geridedir.”

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2015 Temmuz Ayına Ait Asgari Geçim Endeksi sonuçları açıklandı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk konuya ilişkin yazılı değerlendirmesinde “Memurlarımızın ve emeklilerimizin ortalama refah seviyesine ulaşması için maaşlarının yüzde 78 oranında daha artması gerekmektedir. Bir başka ifade ile memur maaşları olması gerekenden yüzde 78 daha geridedir.” dedi.

Araştırmada; çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 112,84 TL olarak hesaplanırken, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 284,66 Lira olarak belirlendi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 0,20 oranında yükseldi ve bin 630,23 Lira olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı 2015 yılı Temmuz ayında bin 674,58 lira olarak tahmin edildi. Dört kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Temmuz 2015 verilerine göre günlük 34,26 TL olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 27,77 TL olarak hesaplandı. Temmuz 2015 itibarı ile ortalama 2 bin 407,22 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 42,07’ini oluşturdu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Temmuz 2015 ortalama maaşının yüzde 26,87’üne denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 69,57’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için maaşından geriye yüzde 30,43’ü kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Temmuz 2015 maaşından geriye yalnızca 732,5 TL kaldı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk konuya ilişkin yazılı değerlendirmesinde, “Memurlarımızın ve emeklilerimizin ortalama refah seviyesine ulaşması için maaşlarının yüzde 78 oranında daha artması gerekmektedir. Bir başka ifade ile memur maaşları olması gerekenden yüzde 78 daha geridedir.” dedi. 2016-2017 Toplu Sözleşme görüşmelerinin gerçekleştiği bugünlerde, temel ihtiyaç maddelerinde yaşanan artışa dikkat çeken Koncuk, bir ailenin yalnızca aylık gıda harcamasının bin 28 lirayı bulduğunu ifade ederek, yapılacak maaş pazarlığında memurların ve emeklilerin tüketmek zorunda olduğu mal ve hizmet fiyatlarının dikkate alınmasını ve daha sosyal bir yaşam bakış açısıyla değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

“ALT GELİR GRUBUNDA YER ALAN 20 MİLYON VATANDAŞ…”

Memurların ve emeklilerin gelirlerinin tamamını yurt içinde harcadığını hatırlatan Koncuk, kamu görevlilerine yapılacak zammın bütçeye yük getirmeyeceğini aksine, iç talebi canlandırarak bir çarpan etkisi yaratacağını ve pamuk ipliğine bağlı ekonominin rahat bir nefes alacağını vurguladı.

Koncuk, şu değerlendirmede bulundu: “Geçtiğimiz toplu sözleşme döneminde zaten alınan yanlış kararlar neticesinde maddi kayba uğrayan memurlar ve emekliler, bu toplu sözleşmede zararlarını telafi edilmesini beklemektedir. Biz yaptığımız hesaplamalarda bu zararları kapatacak ve kamu çalışanlarını refah ücretine yaklaştıracak asgari oranı belirledik. Bu bakımdan taleplerimizin dikkate alınması hem ekonominin canlanması, hem de emeklilerin ve memurların yüzünün gülmesi için bir fırsattır. Unutulmamalıdır ki, memurlara bütçeden ayrılan kaynak yalnızca 3 milyon kamu görevlisi ve 2 milyon emekliye değil, aileleriyle birlikte toplam 20 milyon kişiye verilen bir rakamdır. Bu rakam da nüfusun dörtte birinden fazlası demektir. Alt gelir grubunda yer alan 20 milyon vatandaşın gelir düzeyinde yaşanacak artış, bütün toplumun gelir düzeyini artıracak ve adil bir paylaşımın önünü açacaktır.”

cihan