Dolar 32,5191
Euro 34,5735
Altın 2.504,25
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

MEYVE VE SEBZE ASTRONOMİK KAZIKLAR YİYORUZ!

MEYVE VE SEBZE ASTRONOMİK KAZIKLAR YİYORUZ!
30/12/2012 19:28
A+
A-

Yetkin, TZD Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de buğday üretimi yönünden bir sıkıntıyaşanmadığını kaydetti. 2013’de hasatı yapılacak ürünlerin üretiminde herhangi bir problem görünmediğini bildirdi.

Ülke genelinde hububat ekiminin tamamlandığını ve iklim şartlarının olumlu seyretmesi halinde buğday üretiminde artış beklediklerini dile getiren Yetkin, tarım sektörünün ekonominin genelinden daha iyiperformans gösterdiğini ve genel ekonomik büyümeye yüzde 9,2 oranında katkıda bulunduğunu anlattı.

Tarımsal ürün ithalatının ve dış ticaret açığının giderek büyüdüğünü ifade eden Yetkin, ”Bu yıl tarımsal ürünithalatı 6,2 milyar dolar iken, ihracat 4 milyar dolar civarında. Pamuk, buğday, ayçiçeği gibi ülkemizde kolaycayetişen ve dünyada en iddialı olabileceğimiz ürünler için bu yıl 4 milyar dolar civarında döviz harcamış bulunuyoruz” diye konuştu.

Komşu ülkelerde yaşanan bazı olumsuz gelişmelerin, Türkiye’nin dış ticaretini de olumsuz etkilediğini belirten Yetkin, şunları kaydetti:

”Rusya ile yaşanan bazı siyasi gerilimlerin meyve ve sebze sektörü ihracatına etkili olduğu bilinen bir gerçektir. Suriye sınırının meyve sebze nakliyesinde esas araç olan TIR trafiğine kapanması ise Orta doğu ihracat kanalının önemli ölçüde tıkanması anlamına gelmektedir. Bu yola alternatif olarak Mısır ve İsrail üzerinden ihracat yapmak hem maliyetleri artırmakta, hem de nakliye süresini uzatması açısından dayanıksız ürünler olan sebze meyve ürünleri için çözüm olmamaktadır.”

Yetkin, Türkiye’de 2012’de tarıma 7,5 milyar lira destek verildiğini ve 2013 bütçesinde de çiftçiye ayrılan destek miktarının yüzde 20’lik artışla 9 milyar lira olarak belirlendiğini ifade etti. Bu artışın geçmiş yıllara göre kıyaslandığında olumlu bir gelişme olduğunun altını çizen Yetkin, buna rağmen Türkiye’de tarıma verilen desteğin yeterli olmadığını iddia etti.

”Bunlar fırsatçılık, ahlaki gelmiyor”

Meyve ve sebze fiyatlarının astronomik bir şekilde arttığını ifade eden Yetkin, fiyatlarda 7 gün içinde yüzde 10-15’e varan oranlarda artış kaydedildiğini söyledi.

Yetkin, söz konusu fiyatlarda yaşanan artışa, zarar verecek düzeydeki yağışların ve fırsatçıların neden olduğunu belirterek, ”Bu konuda bir anarşi var. Tüm sebzelerde bu böyle. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Bunlar fırsatçılık, ahlaki gelmiyor” dedi.

Kış döneminde özellikle portakal, mandalina ve limon gibi ürünlerde de benzer bir durumun yaşandığına dikkati çeken Yetkin, ”Portakal üreticide 30-50 kuruş, burada 1,5 lira. Mandalina ha keza. Üretici elinden çıkarırken zorlanıyor, tüketici ise pahalıya alıyor. Bu haksızlık, fırsatçılık” diye konuştu.

Ürün fiyatlarındaki artışın, üreticilerden kaynaklanmadığını öne süren Yetkin, şunları kaydetti:

”Domates üreticinin elinden 50 kuruşa çıkıyor, Ankara’da en ucuzu 3,5 lira. Biber 75 kuruşa çıkıyor, en ucuzu 4-4,5 lira. Patlıcan üreticinin elinden 75-80 kuruşa çıkıyor, bugün 2 lira. Kabak 60 kuruşa çıkıyor, pazarları dolaşın 2,5 lira. Patates üreticinin elinde kaldı, bugün 1,5 lira. Bu fiyatlar hale gelene kadar artmıyor. Marketlerde, hiper marketlerde bu oluyor.”

Yetkin, çiftçilerin kullandığı elektriğin pahalı olduğunu savunarak, elektriği Türkiye’deki bir çiftçinin, Avrupa Birliği’ndeki bir çiftçiden 2 kat fazlaya satın aldığını iddia etti. Yetkin, zaten elektrik ücretlerini ödemede zorluk yaşayan çifçinin sektördeki özelleştirmelerle birlikte sıkıntısının daha da artacağını savundu.

Kaynak: AA