Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

MGK: PKK/PYD-YPG’YE DESTEK MÜTTEFİKLİKLE BAĞDAŞMIYOR

MGK: PKK/PYD-YPG’YE DESTEK MÜTTEFİKLİKLE BAĞDAŞMIYOR
01/06/2017 00:13
A+
A-

MGK’dan açıklama: PKK/PYD-YPG’ye destek müttefiklikle bağdaşmıyor

MGK bildirisinde, “Türkiye’nin beklentisi gözardı edilerek Suriye Demokratik Güçleri kisvesi altında faaliyet gösteren PKK/PYD-YPG terör örgütüne uygulanan destek politikasının müttefiklikle bağdaşmayacağı vurgulanmıştır.” denildi.

Milli Güvenlik Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada “PKK/PYD-YPG terör örgütüne uygulanan destek politikası dostluk ve müttefiklikle bağdaşmaz” denildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi. Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrası yayınlanan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: ”

1. FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG VE DEAŞ TERÖR ÖRGÜTLERİ BAŞTA OLMAK ÜZERE, ÜLKEMİZİN MİLLÎ GÜVENLİĞİNE YÖNELİK HER TÜRLÜ TEHDİDE KARŞI HUKUK ÇERÇEVESİNDE ALINAN TEDBİRLER İLE TERÖRÜN SONLANDIRILMASI İÇİN YURT İÇİNDE VE YURT DIŞINDA KARARLILIKLA SÜRDÜRÜLEN MÜCADELE, KAPSAMLI ŞEKİLDE GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR.

2. SINIR GÜVENLİĞİNİN TAHKİMİ KONUSUNDA YAPILAN ÇALIŞMALAR İLE ENTEGRE SINIR FİZİKİ GÜVENLİK SİSTEMİ HAKKINDA KURULA BİLGİ ARZ EDİLMİŞTİR.

3. AFGANİSTAN, ALMANYA, BELÇİKA, FRANSA, IRAK, İNGİLTERE, İSVEÇ VE PAKİSTAN’DA YAŞANAN TERÖR SALDIRILARININ, TÜRKİYE’NİN TERÖRÜ ÖNLEMEYE YÖNELİK İŞBİRLİĞİ ÇAĞRILARINDA NE KADAR HAKLI OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖSTERDİĞİ BELİRTİLMİŞTİR. DEAŞ’LA MÜCADELE KAPSAMINDA YAPTIĞIMIZ TÜM UYARILARA RAĞMEN, BAZI TERÖRİSTLERİN ÇEŞİTLİ ÜLKELERDE EYLEM YAPABİLMELERİNİN SORGULANMASI GEREKTİĞİ DİLE GETİRİLMİŞTİR. TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA ÖNEMLİ TECRÜBEYE SAHİP TÜRKİYE İLE STRATEJİK İŞBİRLİĞİ TESİS EDİLMESİNİN TÜM DÜNYANIN YARARINA OLACAĞI KAYDEDİLMİŞTİR.

4. SURİYE VE IRAK’TAKİ SON GELİŞMELER, TERÖRLE MÜCADELE DÂHİL, SİYASİ VE ASKERÎ BOYUTLARIYLA ÇOK YÖNLÜ OLARAK DEĞERLENDİRİLMİŞTİR.

TÜRKİYE’YE YÖNELEBİLECEK TEHDİTLERİN BERTARAF EDİLMESİ KONUSUNDAKİ KARARLILIK BİR KEZ DAHA VURGULANMIŞTIR. TÜRKİYE’NİN SURİYE İHTİLAFINA SİYASİ ÇÖZÜM BULMAK İÇİN, ÜLKE GENELİNDEKİ ATEŞKESİ TAHKİM ETMEK VE GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER GELİŞTİRMEK ÜZERE, RUSYA FEDERASYONU VE İRAN’LA BİRLİKTE TESİS ETMEYE ÇALIŞTIĞI “ÇATIŞMASIZLIK BÖLGELERİNİN”, İNSANİ VE SİYASİ AÇIDAN BÖLGE BARIŞINA KATKI SAĞLAYACAĞI DEĞERLENDİRİLMİŞTİR. FIRAT KALKANI HAREKÂTI İLE DEAŞ TERÖR ÖRGÜTÜNDEN TEMİZLENEN BÖLGELERİN YAŞANILABİLİR HÂLE GELMESİYLE, YÜZ BİNİ AŞKIN SURİYELİNİN YAŞADIKLARI YERLERE GERİ DÖNMESİNİN ÖNEMİ ÜZERİNDE DURULMUŞTUR. TÜRKİYE’NİN BEKLENTİSİ GÖZARDI EDİLEREK, SURİYE DEMOKRATİK GÜÇLERİ KİSVESİ ALTINDA FAALİYET GÖSTEREN PKK/PYD-YPG TERÖR ÖRGÜTÜNE UYGULANAN DESTEK POLİTİKASININ DOSTLUK VE MÜTTEFİKLİKLE BAĞDAŞMAYACAĞI VURGULANMIŞTIR.

5. AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLER BAŞTA OLMAK ÜZERE, BÖLGESEL VE ULUSLARARASI MESELELER HAKKINDA KURUL’A KAPSAMLI BİLGİ SUNULMUŞTUR.

TÜRKİYE’NİN, AVRUPA BİRLİĞİ İLE İLİŞKİLERİNİN, TAM ÜYELİK HEDEFİ DOĞRULTUSUNDA; VİZE MUAFİYETİ, FASILLAR KONUSUNDA ÇIKARTILAN ENGELLERİN KALDIRILMASI VE SIĞINMACILARA YAPILACAK YARDIMLARLA İLGİLİ TAAHHÜTLERİN YERİNE GETİRİLMESİ ÇERÇEVESİNDE GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENDİĞİ İFADE EDİLMİŞTİR.”

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantının ardından yayımlanan bildiride, FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere, Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik her türlü tehdide karşı hukuk çerçevesinde alınan tedbirler ile terörün sonlandırılması için yurt içinde ve yurt dışında kararlılıkla sürdürülen mücadelenin kapsamlı görüşüldüğü kaydedildi.

Sınır güvenliğinin tahkimi konusunda yapılan çalışmalar ile entegre sınır fiziki güvenlik sistemi hakkında kurula bilgi arz edildiği belirtilen bildiride, “Afganistan, Almanya, Belçika, Fransa, Irak, İngiltere, İsveç ve Pakistan’da yaşanan terör saldırılarının, Türkiye’nin terörü önlemeye yönelik iş birliği çağrılarında ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösterdiği belirtilmiştir. DEAŞ’la mücadele kapsamında yaptığımız tüm uyarılara rağmen bazı teröristlerin çeşitli ülkelerde eylem yapabilmelerinin sorgulanması gerektiği dile getirilmiştir. Terörle mücadele konusunda önemli tecrübeye sahip Türkiye ile stratejik işbirliği tesis edilmesinin tüm dünyanın yararına olacağı kaydedilmiştir.” denildi.

“Tehditlerin bertaraf edilmesi konusundaki kararlılık vurgulanmıştır”

Suriye ve Irak’taki son gelişmelerin, terörle mücadele dahil, siyasi ve askeri boyutlarıyla çok yönlü değerlendirildiği belirtilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’ye yönelebilecek tehditlerin bertaraf edilmesi konusundaki kararlılık bir kez daha vurgulanmıştır. Türkiye’nin Suriye ihtilafına siyasi çözüm bulmak için, ülke genelindeki ateşkesi tahkim etmek ve güven artırıcı önlemler geliştirmek üzere, Rusya Federasyonu ve İran’la birlikte tesis etmeye çalıştığı ‘çatışmasızlık bölgelerinin’, insani ve siyasi açıdan bölge barışına katkı sağlayacağı değerlendirilmiştir. Fırat Kalkanı Harekatı ile DEAŞ terör örgütünden temizlenen bölgelerin yaşanılabilir hale gelmesiyle, yüz bini aşkın Suriyeli’nin yaşadıkları yerlere geri dönmesinin önemi üzerinde durulmuştur. Türkiye’nin beklentisi gözardı edilerek Suriye Demokratik Güçleri kisvesi altında faaliyet gösteren PKK/PYD-YPG terör örgütüne uygulanan destek politikasının dostluk ve müttefiklikle bağdaşmayacağı vurgulanmıştır.”

“AB’ye üyelik destekleniyor”

Avrupa Birliği ile ilişkiler başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında kurula kapsamlı bilgi sunulduğu da aktarılan bildiride, “Türkiye’nin, Avrupa Birliği ile ilişkilerinin, tam üyelik hedefi doğrultusunda, vize muafiyeti, fasıllar konusunda çıkartılan engellerin kaldırılması ve sığınmacılara yapılacak yardımlarla ilgili taahhütlerin yerine getirilmesi çerçevesinde geliştirilmesinin desteklendiği ifade edilmiştir.” denildi.

DHA-AA