Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

MHP’Lİ AKÇAY ‘PARADİSE BELGELERİ’ İÇİN MASAK’I İŞARET ETTİ

MHP’Lİ AKÇAY ‘PARADİSE BELGELERİ’ İÇİN MASAK’I İŞARET ETTİ
16/11/2017 00:27
A+
A-

MHP’Lİ AKÇAY ‘PARADİSE BELGELERİ’ İÇİN MASAK’I İŞARET ETTİ

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ‘Paradise Belgeleri’ olarak adlandırılan hesaplarla ilgili olarak mecliste yaptığı konuşmada ‘Bu konuda, Türk idari sisteminde sorumlu ve yetkili kurum ve kuruluşlar vardır. Bunlardan en önemlisi MASAK’tır. MASAK’ın konuya ilişkin araştırma yapması ve varsa elde ettiği bulguları kamuoyuyla ve ilgili kurumlarla paylaşması gerekir.’ dedi.

Türkçe’ye “Cennet belgeleri” olarak çevrilen yaklaşık 13 milyon belgeye ilişkin CHP’nin verdiği araştırma komisyonu önergesi TBMM’de görüşüldü. Milliyetçi Hareket Partisi grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Erkan Akçay söz konusu belgelerle ilgili olarak MASAK’ı işaret etti.

Konuşmasında ‘Cennet belgeleri’ne ilişkin olarak kaynağına inmeden, sadece basında yazılanlar üzerinden tartışmalara ve polemiklere boğulmanın doğru olmadığı kanaatinde olduklarını ifade eden Akçay “Bununla birlikte, ortada bir iddia var, bu iddianın muhatapları var. Sayın Başbakan, ortada gizli saklı bir işlemin olmadığını, şirket bilgilerinin ticaret sicilinden öğrenilebileceğini, her türlü araştırma ve incelemenin de yapılabileceğini ifade etmiştir. Bu açıklamalar üzerinden harekete geçilmesi elbette makuldür, ortada offshore’la ilgili iddialar vardır.” dedi.

Offshore bankacılığının yasa dışı bir faaliyet olmamakla birlikte bir para aklama faaliyeti olarak da kullanılabilmekte olduğunu belirten Akçay konuşmasına şöyle devam etti:

“Off-shore bir vergiden kaçınma olarak da kullanılabilmektedir. Bu konuda, Türk idari sisteminde sorumlu ve yetkili kurum ve kuruluşlar vardır. Bunlardan en önemlisi MASAK’tır. MASAK’ın konuya ilişkin araştırma yapması ve varsa elde ettiği bulguları kamuoyuyla ve ilgili kurumlarla paylaşması gerekir.”

Bakanlar Kurulunun açıklamadığı liste

“Öte yandan, altını çizmek istediğim bir başka husus daha var: Kurumlar Vergisi Kanunu’nda vergi cennetlerinde offshore hesaplarıyla ilgili bir düzenleme var. 30’uncu maddenin 7’nci fıkrasında vergi cenneti olarak da adlandırılan haksız vergi rekabetine yol açan ülkelere yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılabilmesi imkânı getirilmiştir.

Bu bir vergi güvenlik müessesesidir. Söz konusu ülkelerde yerleşik, gerçek veya tüzel kişilere çeşitli adlar altında yapılacak ödemelerin Türkiye’deki vergi matrahlarını azaltmak amacıyla kullanılmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu maddeye göre, Bakanlar Kurulunca ilan edilecek ülkelerde yerleşik veya faaliyette bulunanlara ve Türkiye’de yerleşik kişilerin söz konusu ülkelerdeki iş yerlerine nakden veya hesaben yapılan veya tahakkuk ettirilen her türlü ödemeler üzerinden her hâl ve şartta ödemeyi yapanlarca yüzde 30 oranında vergi kesintisi yapılması öngörülüyor. Ancak Bakanlar Kurulu şu ana kadar bu yetkisini kullanmamıştır. “Vergi cenneti” denilen ülkelerle yapılan ticarette vergi planlaması bu listeyle yapılabilecektir.

Söz konusu iddialara dair cennet belgelerini incelemenin vergi cennetlerinde bulunması muhtemel servetlerin araştırılmasını önemli görmekle birlikte vergi cennetleri konusunda Meclis araştırmasından önce yapılması gereken iki önemli teknik husus vardır. Birincisi, MASAK’ın bu konuda faaliyete geçmesi, çalışma yapması. İkincisi de Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30’uncu maddesinin 7’nci fıkrasının işler hâle getirilmesi için Bakanlar Kurulu listesinin yayınlanmasıdır.”