Dolar 32,3679
Euro 35,1021
Altın 2.325,03
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

MHP’LI GÜNAL: GÜNAL: DOĞALGAZA ZAM VAR MI, YOK MU?

A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın doğalgaza zam yok açıklaması yapmasına rağmen, dağıtım şirketleri abonelerin gaz alımına kota uyguladığını ve bunun şirketlerin Bakanın sözüne inanamadığının gösterdiğini belirtti. Günal, Başkentgaz’ın özelleştirme sonrası vatandaşın sırtından para kazanmaya başladığını ve bunu kalıcı hale getirmeye çalıştığını söyledi.

Günal’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinin şu şekilde:

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borçları nedeniyle satışa çıkarılan ve sonuca bağlanamayan ihalelerin ardından, son ihale öncesinde yüzde 100 özelleşmesi kararlaştırılan Başkentgaz (Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ.)’ı Torunlar Grubu almış ve özelleşmenin ardından tüketiciye ek yükler getirmiştir. Şirket ilk iş olarak gaz satışına kota koyarak metreküp sınırlaması getirmiştir. Ayrıca kullanılmayan meblağ bir sonraki aya da devredilememektedir. Ön ödemeli kartlı sayaçlardan mekanik sayaçlara geçinceye kadar bu limit sistemi de devam edeceği belirtilmiştir. Böylece şirket ard arda gelen zamlardan etkilenmemek için parası oldukça gaz alan vatandaşın önünü kesmiş, ayrıca kartlı sayaçların faturalı sayaca geçmeye zorlanması GSM operatörleriyle ilgili olarak sık sık gündeme gelen “faturalar üzerinden haksız kazanç elde etme iddialarını da gündeme getirmiştir.

Mevsimlere göre farklılık gösteren metreküp sınırlamaları özellikle kış aylarından sıkıntı yaşayacaklarının düşünen Ankaralı vatandaşların tepkisine yol açmıştır.

Kota uygulamasının ardından PTT ve gaz satışı yapan bankaların abonelerden gaz alımı sırasında 1 TL “işlem ücreti” uygulaması başlamıştır. Başkentgaz’ın 2 milyon abonesi ayda bir kez gaz alımı yaptığında şirket fazladan 2 milyon TL gelir elde edecektir.

Başkentgaz’ın özelleştirme öncesinde bankalarla yaptığı, “mekânik sayaç abonelerinin doğalgaz fatura bedelleri ve elektronik sayaç abonelerine doğalgaz satışının tahsiline ilişkin protokol”e göre, bankalar, “Gaz almak için müracaat eden Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. abonelerinden komisyon/masraf vb. nam altında hiçbir ücret talep etmeyecektir” ifadeleri yer alıyordu.

Başkentgaz yetkilileri, vatandaşın önceden büyük oranlarda aldıkları gaz miktarları yüzünden şirketin büyük zarara uğradığını, EPDK tarafından ileriki günlerde eğer kabul edilirse, vatandaşların kullandıkları kartlı sayaçların hepsinin sökülüp yerine normal sayaç bağlanacağını, bu şekilde şirketin zarar etmesinin önüne geçileceğini, zam gelmeden önce vatandaşların toplu olarak gaz alımını engelleyeceklerini söylemiştir.

Vatandaşın şikayetleri üzerine açıklama yapan Başkent Doğalgaz Genel Müdürü Halil İbrahim Kırşan EPDK mevzuatının gerektirdiği bir sebepten dolayı bunu yapmak zorunda kaldıklarını ve zam geldiğinde şirket zarar ettiğini, indirim geldiğinde de vatandaşın aldığı stokta bekleyen gazdan dolayı vatandaşın kaybı olduğunu söylemiştir.

Buna göre:

1- Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkentgaz satışından ne kadar gelir elde etmiştir?

2- Başkentgaz’ı alan Torunlar Grubu gaz satışına neden kota koymuştur?

3- Özelleştirme öncesi olmayan kota uygulaması neden özelleştirme sonrası uygulanmaya başlanmıştır?

4- Mevsimlere göre farklılık gösteren metreküp sınırlamaları neye göre belirlenmiştir?

5- Özelleşme öncesinde olmayan ve vatandaşa ek yük getiren PTT ve gaz satışı yapan bankaların abonelerden gaz alımı sırasında 1 TL “işlem ücreti” uygulaması neden başlamıştır? Bu uygulama ile şirketin her ay fazladan 2 milyon TL gelir elde etmesi doğru mudur?

6- Başkentgaz’ın özelleştirme öncesinde bankalarla yaptığı protokole aykırı olarak abonelerden 1 TL “işlem ücreti” almasının hukuki dayanağı nedir?

7- Başkentgaz’ın talebini EPDK kabul ederse kartlı sayaç yerine normal sayaç uygulamasına geçileceği doğru mudur?

8- Devletin vatandaşların zam gelmeden toplu olarak gaz alımını engelleyip, şirketin karını düşünmesi vatandaştan çok şirket haklarını düşünüp vatandaşı mağdur etmesi doğru mudur?

9- Enerji Bakanı “Doğalgaza zam yok!” açıklaması yaparken, dağıtım şirketlerinin abonelere kota koymasının gerekçesi nedir? Bakanın söylediğini şirketler dikkate almamakta mıdır? Yoksa şirketlerin yaptığı uygulamalardan Bakanın bilgisi yok mudur?