Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

MHP’Lİ KARAKAYA’DAN ‘ÖZELLEŞTİRME’ ÖNERGESİ

MHP’Lİ KARAKAYA’DAN ‘ÖZELLEŞTİRME’ ÖNERGESİ
23/01/2018 00:31
A+
A-

MHP’Lİ KARAKAYA’DAN ‘ÖZELLEŞTİRME’ ÖNERGESİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya’nın hazırladığı Meclis Araştırma Önergesinde, ‘Stratejik olan varlıklar özelleştirilmemeli; KİT’lerin, özelleştirme veya tasfiyesi gerçekleştirildikten sonra bulunduğu sektörlerde üretimin aksamamasına, istihdamın daralmamasına ve ithalata bağımlı hale gelinmemesine özen gösterilmelidir.’ uyarısı yapıldı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), sınır dışında husumet kuşatmasını etkisizleştirmek için başlatılan askeri operasyona tam destek verirken, içeride de yine dış kaynaklı olarak baskı altında tutulmak istenen ekonomiye dair önemli uyarılarda bulundu. MHP, ekonomi içinde önemli yer tutan, özelleştirme kapsam ve programında bulunan KİT’lerin mevcut durumlarının ve sorunlarının araştırılarak, yapılacak yasal düzenlemeler de dâhil olmak üzere alınacak önlemlerin tespiti amacıyla Meclis Araştırma Önergesi verdi.

MEVLÜT KARAKAYA HAZIRLADI

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakayatarafından hazırlanan ve MHP’li milletvekillerinin imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan önergede, “KİT’ler, devletin bir girişimci olarak iktisadi faaliyetlerde bulunmak üzere kurmuş olduğu işletmelerdir. KİT’ler; kamu işletmeciliği ve gelir sağlama gibi mali amaçların yanında, gelir dağılımına müdahale, ekonomide istikrar sağlama, piyasa ayarlama, geri kalmış bölgeleri kalkındırma gibi ekonomik ve sosyal amaçların gerçekleştirilmesine de yardımcı olmaktadırlar.” şeklindeki görüşlere yer verildi.

ÜRETİM, İSTİHDAM, İTHALAT, TEKEL HASSASİYETİ

Özelleştirilecek kuruluşlara ilişkin hassasiyetlerin MHP tarafından 1 Kasım 2015 seçim beyannamesinde de ilan edildiği hatırlatılan Önergede “Büyük hidroelektrik santraller gibi stratejik olan varlıklar özelleştirilmemelidir. Ayrıca; özelleştirecek ya da tasfiye edilecek KİT’lerin, özelleştirme veya tasfiyesi gerçekleştirildikten sonra bulunduğu sektörlerde üretimin aksamamasına, istihdam alanlarının daralmamasına ve ithalata bağımlı hale gelinmemesine özen gösterilmelidir. Zarar eden KİT’lerden iyileştirmesi mümkün olanlara gerekli yatırımlar yapılmalı, mümkün olmayan ve sektöründe doğal tekel konumunda bulunmayanların ise tasfiyesi sağlanmalıdır.” denildi.

13 KURUM VE ŞİRKET ÖZELLEŞTİRME PROGRAMINDA

MHP’li Prof. Dr. Mevlüt Karakaya’nın Önergede verdiği bilgiye göre, Sümer Holding 1987; Türkiye Denizcilik İşletmeleri 1993; Karadeniz Bakır İşletmeleri 1993; TEDAŞ 2001; Halk Bankası 2001; EÜAŞ 2003; TCDD’ye ait 2 liman 2004; Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. 2006; Doğusan Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş. 2007; Türkiye Şeker Fabrikaları 2008; EÜAŞ işletimindeki 25 hidroelektrik santrali 2009; TEMSAN ve TP Dağıtım A.Ş. ise 2015 yılından beri özelleştirme kapsam ve programında bulunuyor.