Dolar 32,5655
Euro 34,7624
Altın 2.488,33
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

MHP’LI TANRIKULU İZMIR’DEKI BELEDIYELERIN KAMU BORÇLARINI SORDU

MHP’LI TANRIKULU İZMIR’DEKI BELEDIYELERIN KAMU BORÇLARINI SORDU
10/02/2014 15:19
A+
A-

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; İzmir’de bulunan belediyelerin kamuya olan borçları hakkında, TBMM’de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a, Maliye Bakanı’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na, Orman ve Su İşleri Bakanı’na yazılı soru önergeleri verdi.

Konu hakkında açıklama yapan Tanrıkulu; “İzmir’de mevcut belediyeler 2009 yılından bu yana yapamadıklarını, önümüzdeki dönemde yapacaklarını vaat etmeye başlamışlardır. Ancak hiçbir belediye kamuya, yurtiçi bankalara olan borçlarından bahsetmemektedir.

Oysa belediyeler; 2009 yılından bu yana gerek kamuya, gerekse Hazine garantili, garantisiz yurtdışı borçları ile yurtiçi bankalara olan borçlarını İzmirli seçmenimize de açıklamak zorundadırlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hazine garantili 143 milyon dolar, Hazine garantisiz 195 milyon dolar borcu olduğunu geçtiğimiz günlerde açıklamıştık. Çok sık bahsedilen şeffaf, hesap verilebilir yerel yönetim anlayışının temelini de bu yaklaşım oluşturmalıdır.

Belediyelerin; kamuya, Hazine garantili, garantisiz yurtdışı bankalara ve yurtiçi bankalara ne kadar borçlandırıldığı, karşılığında hangi yeni yatırım veya hizmetin İzmirlimizin kullanımına sunulmuş bu belli değildir. Belediyelerin kamuya açık dokümanlarında; kamuya, yurtiçi ve yurtdışı bankalara ne kadar borcu olduğu adeta sır gibi saklanmaktadır.

Vermiş olduğumuz önergelere Bakanlıkların vereceği cevaplarla; hem Milliyetçi Hareket Partili belediye başkan adaylarımız maddî yönden nasıl bir enkaz devralacaklarını, hem de İzmirli vatandaşımız geçen yerel seçimde oy verdiği belediye yönetiminin parasını ne şekilde kullandığını öğrenmiş olacaktır.

Diğer yandan belediyelerin kamuoyuna açıkladıkları son faaliyet raporlarına (2012 yılı) baktığımızda; belediye başkanlarına ödenen ücretlerin, belediye meclis üyelerine ödenen ücretlerden daha yüksek olduğunu görüyoruz. Örneğin Bornova Belediye Başkanına yapılan ödemeler 2012 yılında 213.442,47 TL iken, 38 kişilik Belediye Meclis üyelerine yapılan ödemeler 199.582,05 TL’de kalmıştır. Belediye başkanına ödenen rakam 2010 ve 2011 yılında Meclis üyelerine ödenen rakamdan düşükken, 2012’den itibaren daha fazla olması ve Meclis üyelerinin bu duruma sessiz kalması manidardır! 2013 Yılı Faaliyet Raporu açıklandığında gerçekleşen rakamları karşılaştırma fırsatımız olacaktır.

İzmirli belediyelerin yatırımları 2009 yılından 2012’ye kadar yeterli değilken, seçimlerin yaklaşmasıyla beraber 2013’ün ikinci yarısından itibaren kaynağı belirtilmeksizin açıklanmaktadır. Gerçekçi bir projenin maliyeti ve finansmanı da İzmirli seçmenimizle paylaşılmalıdır.

Vaat edilen projelerin maliyet ve finansmanını İzmirlilerimizle paylaşmayanlar arasında AKP adayı da bulunmaktadır. Bu kolay siyaset yöntemini İzmir’de hem AKP, hem CHP benimsemiştir.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin 45 yıldır paylaşımcı, hesap verebilir, ilkeli siyaset anlayışı gereği, İzmir’e şeffaf ve hesap verilebilir bir yerel yönetim anlayışı kazandırmak istiyoruz. Çünkü İzmirli seçmenimiz bunu fazlasıyla hak etmektedir. Ayakları yere basmayan, tamamen oy avcılığı düşüncesiyle hamasi projeleri vaat edenlerden artık İzmirli bıkmış ve yılmıştır.

Vermiş olduğumuz önergelere verilen cevapları en kısa sürede İzmirli seçmenimizle paylaşacağız. Bundan sonraki çalışmalarımızda; yerel yönetim tarafından bir türlü bitirilemeyen ve çökmeler nedeniyle genel hükümetten ödenek artırımı istenen metro, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan Konak Tüneli gibi projelerin maddî ve finansal boyutlarını inceleyeceğiz” diyerek, böylelikle İzmirli seçmenin daha bilinçli bir değerlendirme yapma imkânı bulacağını belirtti.