Dolar 32,3341
Euro 35,0774
Altın 2.308,07
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

MHP’Lİ TANRIKULU’NDAN TAKSİT ELEŞTİRİSİ

A+
A-

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, açıklanan son gelir dağılımı ve yoksulluk verilerini değerlendirirken, piyasayı canlandırmak için yapılan taksit sayısı artırmalarını eleştirdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2015 yılına ait veriler ile Türkiye’deki yoksulluk ve adaletsiz gelir dağılımının göz önüne serildiğini öne sürdü. Tanrıkulu, Türkiye’de işsizliğin giderek kronikleştiğini belirtirken, sosyal patlama uyarısı yaptı. TÜİK 2015 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın sonuçlarının içler acısı olduğunu dile getiren Tanrıkulu, “Yoksul insanımızın durumuna seyirci kalan ekonomi yönetimi, seyirci kalmasın, gözle görülür, elle tutulur çaba sarf etsin” dedi.

Resmi verilere göre gelir dağılımının 2015’te daha da bozulduğunu ifade eden Tanrıkulu, “Yoksulluk adeta Türkiye’nin kaderi haline getirildi” dedi. Romanya, Bulgaristan ve Polonya gibi ülkelerde bile gelir dağılımının daha adaletli olduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, Türkiye’deki gelir dağılımında son 14 yılda önemli bir değişiklik olmadığını rakamların da açıkça gösterdiğini vurguladı.

“ZENGİN DAHA ZENGİN YOKSUL DAHA YOKSUL”

Söz konusu verilere göre; Türkiye’de en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı payın bir önceki yıla göre arttığını ve yüzde 46.5’e çıktığını kaydeden Tanrıkulu, “En düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun payı da azalarak yüzde 6.1’e düşmüş ve gariban kesim daha da yoksullaşmıştır. TÜİK’in kişi başına ayda 520 TL’den az geliri olanları yoksul kabul ettiğini hatırlatan Tanrıkulu, Türkiye’de 11 milyon 200 bin insanın yoksulluk çektiğini söyledi.

“GİDEREK ARTAN KRONİK YOKSUL”

Tanrıkulu, Türkiye’de her 5 kişiden 1’inin de yoksulluk sınırının altında yaşadığına değiredet sürekli yoksulluğun da bir önceki yıla göre artarak yüzde 15.8’e çıktığını aktarırken şöyle dedi:

“Bu rakamlar; yoksul sayısı giderek artan bir ülke için ekonomi yönetiminde bulunanların şapkalarını önüne alıp düşünmesi ve yüz kızartan bu rakamların iyileştirilmesi gerektiğinin çarpıcı göstergesidir. Vatandaşlarımız borçları yüzünden sürekli idare etme çabasına giriyor, sosyal ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bunu da yine TÜİK’in ekonomi yönetiminden azar işiteceği araştırmasından öğreniyoruz. Çoğu kişi ısınma sorunu yaşıyor, mobilyalarını değiştiremiyor.”

İKTİDARA TAKSİT ELEŞTİRİSİ

Borçlanma yüzünden intihar ve boşanmaların da arttığına dikkat çeken Tanrıkulu, iktidarın duraksayan ekonomiyi canlandırmak için alışverişlerde taksit sayısını artırmakta, yani borçlanmayı daha da teşvik eder hale getirmeye çalıştığını söyledi. Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“14 yılın sonunda ülkemizde borçsuz fert kalmamış, işsizlik ve yoksulluk giderek artmaktadır. 2015 yılı için açıklanan 9 bin 257 dolarlık kişi başı gelire rağmen araştırmadaki bu iç acıtan rakamlar ortaya çıkıyorsa, içinde bulunduğumuz ve ilk yarı itibariyle daha da düşen kişi başı gelir ve yükselen işsizlik, borçluluk rakamlarıyla 2016 yılı daha vahim tablolar ortaya çıkaracaktır. Tüm bunları görebilmek, anlayabilmek için kâhin olmaya gerek yoktur. Milliyetçi Hareket Partisi; iktidardan, gecikmiş olan ve artık tüm ülkenin beklemekten sabrının taştığı yapısal reformların hayata geçirilmesini istemektedir. Adil gelir paylaşımını sağlamış, yoksulluğu geride bırakmış bir Türkiye hepimizin gerçek anlamda ortak hayali ve amacı olmalıdır.”

Açıklanan araştırma sonuçlarına göre halkın yüzde 43 ısınma sorunu çekiyor, yüzde 39’u sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencerelere sahip evlerde yaşıyor, yüzde 20.6 karanlık odalarda yaşıyor, yYüzde 68.5 mobilyalarını yenileyemiyor, yüzde 67.9’unun konut masrafı dışında taksit ve başka borçları bulunuyor.

DHA