Dolar 32,5470
Euro 34,7468
Altın 2.495,43
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

NABI AVCI YENI SINAV SISTEMINI ANLATTI

NABI AVCI YENI SINAV SISTEMINI ANLATTI
04/09/2013 14:25
A+
A-

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni sınav sistemine ilişkin bilgi verdi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okuldaki ve sınıftaki kazanımları ön plana çıkarıyoruz. Orta vadede test sınavları yerine, açık uçlu, klasik sınavlar yapmayı, özellikle Fatih Projesi kapsamında öğrencilere dağıtacağımız tabletlerden yararlanmayı ve klasik açık uçlu yazılı sınavlarla yerleştirmeyi planlıyoruz” dedi. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Modeli Hakkında kamuoyunu bilgilendirme toplantısı düzenleyen Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı olarak eğitim ve öğretimin çok dinamik bir süreç olarak değerlendirdiklerini ifade etti. Eğitim alt yapısı güçlendikçe özellikle eğitim teknolojilerinde gelişmelere ayak uydurması ve kendini yenilemesi gereken bir süreçten bahsettiklerini kaydeden Avcı, “Merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okulu, sınıfı, okuldaki ve sınıftaki kazanımları ön plana çıkarıyoruz. Orta vadede test sınavları yerine, açık uçlu, klasik sınavlar yapmayı özellikle Fatih Projesi kapsamında öğrencilere dağıtacağımız tabletlerden yararlanmayı ve klasik açık uçlu yazılı sınavlarla yerleştirmeyi planlıyoruz. Uzun vadede ise öğrencilerimizin orta öğretim kurumlarına yerleştirilmesinde, sadece orta öğretim sürecinde değil, onların sosyal, sanatsal, sportif etkinliklerinin değerlendirildiği, bu etkinliklerin yerleştirmede etki sürecine katkı sağladığı bu yeteneklerin güçlendirilmesinin hedeflendiği bir yaklaşımın hayata geçirilmesi çalışıyoruz” dedi. Dolayısıyla temel mantığı ve kurgusu sabit ama beklentilerin sürekli zenginleştirildiği, özellikle eğitim teknoloji gelişmeler doğrultusunda sistemin sürekli kendisini yeni koşullara uyarladığı bir sürecin söz konusu olduğunu kaydeden Avcı, “Sevgili çocuklar; 2013-2014 orta öğretim yılından itibaren uygulanacak yerleştirme mantığı sayesinde okullara alternatif olarak ortaya çıkan kurumlara artık ihtiyaç duymayacaksınız. Sosyal, sanatsal, sportif etkinliklere daha fazla vakit ayıracaksınız. Aileleriniz ve arkadaşlarınızla daha çok vakit geçireceksiniz. Ya sınava giremezsem, ya hasta olursam, ya başıma bir iş gelirse endişelerini yaşamayacağınız yerleştirme sürecini kuruyoruz. Bu uygulama uzun yıllardan beri üstünde çalışılan ve alt yapısı hazırlanan sistemdir. Bu yıl yaz ayların da bu temel mantığı bütün ilgili taraflarla enine boyuna paylaştık. Çok geniş istişare ve danışma sürecinde çalıştaylarla yetiştirmeye çalıştık” dedi.

YENİ SİSTEM

Ortaöğretime geçişte, bu eğitim-öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan biri merkezi düzenlenecek.

Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak. Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30’u ile 8. sınıf ağırlıklı merkezi sınav puanının yüzde 70’inin toplamı, yerleştirmeye esas olacak.

iha