Dolar 32,5705
Euro 34,9337
Altın 2.427,16
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

NACİ BOSTANCI: PARTİLERLE GÖRÜŞMELER YAPTIKTAN SONRA BİR ADIM ATACAĞIZ

NACİ BOSTANCI: PARTİLERLE GÖRÜŞMELER YAPTIKTAN SONRA BİR ADIM ATACAĞIZ
17/03/2016 21:14
A+
A-

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Meclis’teki 506 dokunulmazlık dosyasının birden kaldırılmasına yönelik açıklamasını değerlendirdi. Meclis’te gazetecilerin sorularını cevaplayan Bostancı, Başbakanın söylediğinin son derece açık olduğunu ifade etti.

“Meclis’te ne kadar fezleke varsa bunların karma komisyonda görüşülerek yargıya imkan veren bir anayasa değişikliği için diğer partilere çağrı yaptı.” diyen Bostancı, şöyle devam etti: “Öteden beri siyasette bu dokunulmazlık meselesi, bir spekülasyon konusu. Ve siyasi partiler vekiller üzerinde adeta şaibe yaratmaya dönük bir strateji olarak kullanılıyor. Bu hamle aynı zamanda bu tür stratejileri de boşa çıkaracak hakikaten vekiller ne yapmışlar bu fezlekeler niye gelmiş hak eden hak etmeyen nedir bunları açıklığa kavuşturacak bir hamle bu. Buna yönelik bir anayasa değişikliği için sayın başbakan çağrı yapıyor. Ümit ederim ki bu anayasa değişikliğini gerçekleştiririz. Yasamayla yargının görev alanlarındaki o ince sınırı da iyi tayin eden bir düzenlemeyle bunu gerçekleştiririz. Yani hukuka intikal etmesi yargılanmasının sağlanması ama hukuki müktesebat dikkate alınarak çok ağır suçlar hariç tutuklanmaya imkan vermeyen dolayısıyla vekillik görevini ifa etmesine de mani olmayan tarzda çok ağır şartlar ve kusurlar olmadığı sürece, ama kişi ne yaptıysa bunun da yargı marifetiyle açığa çıkarıldığı bir düzenleme olarak bunu yapabiliriz diye düşünüyorum. Böylelilikle yasamanın kendi görevini ifa etmesine yargının da aynı şekilde görevini yapmasına imkan tanınmış olur.”

Anayasaya eklenecek bir madde ile 506 fezlekeye ilişkin bir düzenlemeden bahsettiklerini dile getiren Bostancı, Meclis’te grubu bulunan partilerle de görüşmeler yaptıktan sonra bir adım atacaklarını söyledi. Mecliste ne kadar fezleke varsa bunların önünü açan, yargıya intikalini sağlayacak olan, karma komisyona gelmesini temin edici mahiyette bir hamle olarak ifade ettiklerini anlatan Bostancı, diğer partilerle görüştükten sonra nasıl bir hamle üzerinde mutabık kalınacağının başka bir konu olduğunu kaydetti.

“Ortak bir metin mi olacak, yoksa her siyasi parti kendi teklifini mi getirecek?” sorusuna ise Bostancı, “Bir görüşelim. Anayasa değişikliğinin şartları belli. Partilerle anlaşmamız ortak da oşablir. Ayrı ayrı getirip oradan ortaklaşa bir madde şekline dönüştürmek biçiminde de olabilir. Hayırlı olur inşallah.” karşılığını verdi.

“Amacınız zaman kazanmak mı; bir anayasa değişikliğine neden gerek duyuluyor?” sorusuna da Bostancı, “Zaman kazanmak değil. Anayasanın ilgili maddeleri belli. Dokunulmazlık konusunu düzenleyen 83 ve gönderme yaptığı 14’üncü madde açık. Oradaki maddeler esas alındığında kimi fezlekelerin karma komisyona intikali ve yargılama bakımından önünün açılması mümkün gözükmüyor. Zaten tartışmalar da bunun üzerinden yürüyor. Sanki birileri kayrılıyor birileri kayrılmıyormuş tarzında bir anlayış doğmaması için bu anlayış haklı bir anlayış değil. Çünkü fezlekelerin içeriği çerçevesinde bu işlemler yürütülüyor. Ama bu yanlış algıyı da önleyici mahiyette tutum olarak görmek gerekir.” diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu’nun 1 Mayıs’a kadar süre verdiğini hatırlatılması üzerine Bostancı, “Bir tek madde bir anayasa değişikliğine bir karar almış olursak hem parlamento bu vize muhafiyetine ilişkin işlemi yapabilir. Hemde karma komisyon görevini yapabilir. Mevcut fezlekelerin komisyona intikalli ve yargılamanın önünün açılmasına yönelik bir yaklaşım getirilecek norma buna ilişkin.” şeklinde konuştu.

cihan