Dolar 32,5161
Euro 34,7218
Altın 2.501,57
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 23°C

NATO’DAN SURİYE AÇIKLAMASI

NATO’DAN SURİYE AÇIKLAMASI
19/12/2016 18:11
A+
A-

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Suriye sorununa müdahale etmesinin bölgesel çatışma riskini artıracağını söyledi.

Bild am Sonntag gazetesine konuşan Stoltenberg, NATO’nun Suriye’ye neden müdahale etmediği konusuna açıklık getirdi.
Bölgesel Çatışma Riskini Artırır
Gazetenin “Suriye’de binlerce sivil ölüyor, dünyanın en önemli askeri ittifakı izlemekle yetiniyor” şeklindeki tespitine yanıt veren Stoltenberg,” Suriye’de korkunç bir insani felaket yaşıyoruz. Bazen Afganistan’da olduğu gibi asker konuşlandırmak doğru karardır. Ancak bazen askeri yöntemler faydadan çok zarar verir. Suriye konusunda NATO üyeleri askeri bir müdahalenin kötü olan durumu daha da kötüleştireceğine karar verdi” dedi.
Stoltenberg,” Binlerce sivilin ölmesinden ve Halep’te yaşananlardan daha kötü ne olabilir?” sorusuna ise, “Daha büyük bölgesel bir çatışma olasılığını riske etmiş oluruz. Ya da daha fazla masum kişi hayatını kaybedebilir. Askeri bir müdahale bütün sorunları çözemez” diye karşılık verdi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg,” Suriye’den çıkartılacak ders; Dünya kamuoyunun bazen eli kolu bağlı izlemek durumunda kalabileceği mi? şeklindeki soruya şu karşılığı verdi:
“Bizim öğrenmemiz gereken bazen askeri bir müdahalenin her zaman barışçıl bir çözüme götürmeyeceği, bazı durumlarda yanlış yol olduğudur. Evet, Halep’teki durum korkunç. Ancak daha korkunç olabilir, çok daha fazla ölü ile. Şayet her probleme, her insani felakete askeri yöntemlerle yanıt verseydik, daha çok savaşın ve acıların olduğu bir dünyada olurduk.”
Stoltenberg, Suriye sorununun çözümünde Rusya’nın anahtar ülke olup olmadığı konusunda ise,” Burada rolü olan birçok ülke var, durumu bu karmaşık hale getiriyor. Moskova tarafından desteklenen Esad rejimi, İran, farklı bölgesel güçler, IŞİD. Bizim görevimiz IŞİD ile mücadele etmek. Almanya Tornado uçaklarıyla ve hava yakıt ikmali ile bu konuya katkı veriyor. Biz Esad’a karşı askeri operasyonun parçası değiliz” karşılığını verdi.
Stoltenberg, Halep’in Esad güçleri tarafından alınmasının Suriye’de savaşın otomatik olarak sona ereceği anlamına gelmediğini de söyledi.

DHA