Dolar 32,4676
Euro 34,7142
Altın 2.435,69
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

İttifak’da son durum

İttifak’da son durum
03/02/2018 11:47 | Son Güncellenme: 03/02/2018 12:58
A+
A-

İttifak’da son durum

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili uyum yasalarının meclisten çıkarılması için hazırlıklar sürdürülürken, çok hayati bir düzenlemenin son aşamasına gelindi. Çok tartışılan ve başka yerlere çekilerek sulandırılmak istenen ittifak düzenlenmesi artık bir sonuca bağlanıyor.Yeni sistem içinde ittifaklara hukuki bir alt yapı kazandırmak için Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurdukları komisyon çalışmalarını tamamlamak üzere. Muhtemelen bir hafta için üzerinde uzlaşılan taslak ortaya çıkacak ve liderlere sunulacak.

HÜKÜMET GÖREVİNİN BAŞINDA

Milliyetçi Hareket Partisi’nin ülkenin çözüm bekleyen meselelerinde alternatif üretmesi ve bunun karşılık bulmasının bazı kesimleri çok rahatsız ettiğinin farkındayız. Bunu başka yerlere çekerek bir fitne çıkarmaya uğraştıklarını da biliyoruz. Daha önce yazmıştım, bir defa daha hatırlatayım: Siyasette çözüm ve çare üretmek ve sonuç almak başka şeydir, ülkeyi idare etmek farklı bir durumdur. Yapılan seçimlere bağlı olarak halkın oyu ile tek başına iktidar imkanı bulmuş bir hükümet var ve görevinin başında. Yönetme sorumluluğu bu hükümettedir. MHP’nin bu aşamada ülke yönetmek için ne bir beklentisi var, ne de bir talepte bulunmuştur. Hatta, sayın Genel Başkan Bahçeli MHP’nin bakanlık beklediği söylentilerine çok sert bir karşılık vermiş ve konuyu kapatmıştır. Ancak, Sayın Devlet Bahçeli’nin siyasetteki öngörüleri, tespitleri, teklifleri ve tedbirlerinin tam isabet sağlamasını, bu durumla karıştırmamak gerekir. MHP için önemli ve öncelikli olan ülkenin selameti ve huzurudur. Bütün çabası bunun içindir. Sonrası milletin vereceği bir karardır.

HER ZAMAN GÜNDEMDE

Seçim ittifakları, seçim sistemi ne olursa olsun siyasetin her dönem gündeminde olmuştur. İstisnasız her seçim öncesi bazı partiler ittifak oluşturmak için harekete geçer. Kimi zaman başarılı ittifaklar yapılır, kimi zaman kağıt üzerinde kalır. Hafızalar yoklanırsa bunun bir çok örneği bulunabilir. Bundan sonra da böyle olacaktır. Güya ittifaka sıcak bakmadıklarını söyleyenler de, diğer taraftan “yan cebime koy” tavrından vazgeçmiyorlar. İttifak yapmakta bir sakınca yoktur. Bütün mesele yeni sistemde bunun nasıl yapılacağıdır.Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi zannedilenin aksine, ittifaklara çok daha fazla ihtiyaç duyulacak bir yapıyı da beraberinde getirecektir. Şimdiye kadar seçimler ve sonuçları dikkate alındığında özellikle Cumhurbaşkanı seçimi, bir ittifakı neredeyse zorunlu kılmaktadır. Bu zorunluluk birinci turu kapsamaktadır. İlk turda kesin sonuç alınamaması, yani yüzde 50 artı 1’in bulunamaması durumunda ikinci turda ittifakı zaten bizzat millet yapacaktır. Bu sebeple ittifak arayışlarının ve anlaşmalarının birinci tur öncesinde yapılması hem akla, hem de sisteme çok daha uygun olacaktır.

MAHALLİ SEÇİMLER

İttifak konusu yeni sisteme bağlı olarak gündeme gelmiş ve karşılık bulmuştur.Oluşturulan komisyon sadece önümüzdeki seçim için değil, yeni sistemin gereği olarak ortaya çıkan bir ihtiyacı karşılayacak, devamlılık ve kalıcılık arz edecek bir hukuki yapı üzerinde çalıştı. Elbette her partinin farklı görüşü olabilir ve anlaşılan komisyonda çok şey konuşulmuş. Buna yüksek sesle düşünmek demek çok daha doğru olacaktır. Sonuçta üzerinde uzlaşılmış bir metin ortaya çıkacaktır. Hemen belirtelim komisyonun çalışmaları içinde mahalli seçimlerle ilgili bir düzenleme yoktur. Mahalli seçimlerde bir ittifak olup olmayacağı da henüz net değildir. Liderlerin bu konuda yeni bir görüşme yapmaları bir ihtimal olabileceği gibi, mevcut durumun devamı da sürpriz olmayacaktır. Mahalli seçimlerde adayların kimlik ve kişiliklerinin sonuç alınmasında önemli rol oynadığını, buna bağlı olarak milletin kendi ittifakını oluşturduğunu daha önce defalarca gördük.

MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ

Cumhurbaşkanı seçiminde de doğrudan adaylar üzerinden sandığa gidileceği için fazla bir ayrıntı gerekmiyor. MHP Cumhurbaşkanlığı seçiminde sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini Türk milletiyle paylaşmıştır. Meselenin aslını milletvekili seçimleri oluşturuyor ve son derece pratik, pragmatik, kalıcı ve kolay uygulanabilir bir ittifak sistemi ortaya çıkacağı anlaşılıyor. Liste pazarlıklarının olmayacağı, baraj tartışmalarını geride bırakan ve doğrudan millet kararı ile şekillenecek bir sistemin getirilmesi planlanmaktadır. İttifak oluşturacak partilerin bir üst başlıkla listede birlikte yer alacakları, ancak her partinin kendi amblemi ve kendi milletvekili sistemiyle sandığa gideceği, seçmenin de bir tek mühürle kararını sabitleştireceği bir sistemin kurulması söz konusudur. Kimin ne kadar milletvekili çıkardığına yine millet karar verecektir. Komisyon, liderlerin bilgisi dahilinde çalışmalarını sürdürmüştür ve çıkacak taslak yine liderlerin onayı ile son şeklini alacaktır.

ÇOK PARTİLİ İTTİFAK OLUR MU?

Üzerinde durulan ve çok sorulan sorulardan birisi de ittifakların ikiden fazla partinin bir araya gelmesine imkan sağlayıp sağlamayacağıdır. Bir sınırlama olmayacağı kanaatindeyiz.Ancak, uygulamada hangi partilerin bir araya geleceğine, elbette yine yapılacak görüşmeler ve varılacak uzlaşma ile karar verilecektir. Bu noktada BBP ve SP ile ilgili alınmış hiçbir kararın olmadığını özellikle altını çizerek hatırlatalım.

Orhan Karataş
03 Şubat 2018
Ortadoğu Gazetesi