Dolar 32,3341
Euro 35,0774
Altın 2.308,07
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

“PROF. DR. AZİZ SANCAR NOBEL ÖDÜLÜNÜ ALDI”

A+
A-

Prof. Dr. Aziz Sancar, hücreleri hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde bu ödüle layık görüldü.

2015 yılında Nobel Ödülü’ne Kimya, Fizik, Biyoloji, Tıp, Edebiyat ve Ekonomi dallarında layık görülen bilim insanları, ödüllerini İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen görkemli törenle İsveç Kralı 16. Carl Gustaf’ın elinden aldı.

Ödül töreni sırasında arada çalınan müzikler arasında Mozart’ın Türk Marşı da vardı. Bu marşın seçilmesi, Aziz Sancar’a bir jest olarak yorumlandı.

Stockholm Konsert Huset’te (Konser Evi) düzenlenen törene, çok sayıda davetlinin yanı sıra Kraliyet ailesi bütün fertleri de hazır bulundu. Yapılan kısa konuşmaların ve müzik resitallerin arasında ödüller sahiplerine takdim edildi.

Nobel Tıp ödülünü İrlandalı William Campbell, Japon Satoshi Omura ile Çinli Youyou Tu paylaştı. Takaaki Kajita ve Kanadalı Arthur McDonald Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü. Nobel Kimya Ödülü’nü, çalışmalarını ABD’de sürdüren genetik bilimci Prof. Dr. Aziz Sancar, İsveçli Tomas Lindahl ve ABD’li Paul Modrich ile paylaştı. Prof. Dr. Aziz Sancar, hücreleri hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde bu ödüle layık görüldü. Edebiyat Ödülü’nü ise Belaruslu yazar Svetlana Aleksandrovna Aleksiyeviç kazanırken Ekonomi Ödülü İngiliz iktisatçı Angus Deaton’a verildi.

Nobel ödülü kazanan bilim adamlarına plaket ve Nobel Madalyası’nın yanı sıra her birine 850 bin Euro değerinde para ödülü de takdim edildi.

Ödül töreninin akabinde, binin üzerinde davetliye Stockholm Belediyesi’nde Nobel yemeği verilecek. Yemeğe; İsveç Kraliyet ailesi, İsveç Başbakanı Steven Löfven, bakanlar, parti temsilcileri ve yabancı ülke temsilcileri ile ödül alanlar katılacak.