Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

REZAN HAS MÜZESİ “DÜNYA SANAT GÜNÜ”NDE KAPILARINI ÜCRETSİZ AÇIYOR

REZAN HAS MÜZESİ “DÜNYA SANAT GÜNÜ”NDE KAPILARINI ÜCRETSİZ AÇIYOR
12/04/2019 15:24
A+
A-

REZAN HAS MÜZESİ “DÜNYA SANAT GÜNÜ”NDE KAPILARINI ÜCRETSİZ AÇIYOR

17. Yüzyıla ait Osmanlı yapı kalıntısı ve 11. Bizans su sarnıcı ile geçmişi geleceğe bağlayan müze olarak karşımıza çıkan Rezan Has Müzesi, Dünya Sanat Günü’nde ziyaretçilerine gün boyu müze deneyimi yaşatacak.

Leonardo Da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Türkiye’nin önerisiyle, 2012 yılından bu yana Dünya Sanat Günü olarak kutlanıyor.

2007 yılından bu yana özgün sergiler ve kültürel etkinlikler düzenleyen Rezan Has Müzesi, 15 Nisan Dünya Sanat Günü’nde Rezan Has Müzesi’nin Toprağın Mirası ve Cibali Tütün Fabrikası: Emeğin Mekanı sergilerini, ücretsiz olarak 22:00’ye açık tutacak.

Toprağın Mirası sergisi, antik dönemlerde insanların gündelik hayatında kullandığı, yemeğini pişirdiği, suyunu, şarabını, zeytinyağını koyduğu, içinden yemek yiyip, içeceğini yudumladığı gündelik kaplardan, mezarlara armağan olarak bırakılan kaplara ya da tanrılara sunulan adaklara kadar çok geniş bir yelpazede sunulan bir sergi olarak yer alıyor.

Cibali Tütün Fabrikası: Emeğin Mekanı sergisi, Cibali Tütün ve Sigara Fabrikası’nda kullanılan makinaların, eşyaların, belgelerin ve fotoğrafların ait oldukları yere dönebilmeleri adına 2005 yılında başlayan mücadele 2008 yılında sonuçlandı ve eserler İslam ve Bilim Teknolojileri Müzesi envanterine kaydedildikten sonra Rezan Has Müzesi’ne geçici süre ile devredildi. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin endüstriyel, ekonomik, siyasal, sosyo-kültürel tarihine tanıklık etme olanağı sunan bu koleksiyon, Cibali Tütün Fabrikası’nın Türkiye emek tarihindeki yerini, özellikle de kadının iş gücüne verdiği katkı ve emeği de ortaya koyuyor. 100 yılı aşkın tarihinde gerek birimleri gerek çalışanları ile ülkenin ekonomik ve toplumsal değişim sürecinde hatırı sayılır katkıları olan önemli ve dinamik bir mekânın öyküsünü aktaran bu sergi aynı zamanda, yaşadığımız kentsel dönüşüm sürecinin toplumsal hafızamızdan neleri tamamen silip, neleri kökten değiştirdiğini de bir kez daha hatırlatıyor.