Dolar 32,5470
Euro 34,7468
Altın 2.495,43
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

SAĞDUYUYA DAVET

SAĞDUYUYA DAVET
17/06/2013 14:58
A+
A-

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Gezi Parkı olaylarına ilişkin siyasi parti liderlerine çağrıda bulunarak, “Siyaset zemininde uzlaşamıyorsak hiç olmazsa hukuk zemininde uzlaşalım” dedi.

Çiçek, Dünya Gönüllü Kan Bağışı günü dolayısıyla Kızılay’ın TBMM’de kurduğu stantta kan bağışında bulundu. Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtlayan Çiçek, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili olarak, “Çocuklarımız karne aldı. Siyasetçinin de karnesi yasama döneminin bittiği dönemdir. Türkiye’nin yeni bir anayasaya en az verdiğimiz kan kadar ihtiyaç var. Eski anayasa birçok zorluk çıkarıyor. Vatandaş bizden mazeret yerine yeni bir anayasa bekliyor. Millet sonuca bakar, onu yapıp yapmadığınıza bakar” dedi.

Gezi Parkı olaylarına ilişkin soruları da yanıtlayan Çiçek, şunları söyledi:

“Bir ülkede hükümetin, devletin kullandığı yetkiyi, iş ve icraatları doğru bulmayan vatandaşlar olabilir. Bu onların temel anayasal hakkıdır. Tüm bunları yaparken hukukun dışına çıkılmamalı. Eğer hukukun dışına çıkılırsa memleketin hali nice olur. Can ve mal kayıpları olur. Onun için hukukun dışına taşılmadan ne söyleyeceksek söylenmeli. Ta işin başında dedik; bu işi kıvamında bırakalım. Nitekim bazı vatandaşlarımız hayatlarını kaybetti. Bir şey denmek isteniyorsa, bunu anladık, mesajı aldık denildi. İşi bu noktada bırakalım dedik. Üzüm yemek için bekçiyi dövmemek gerekir. Kızılay’da 10-15 gündür kepenk açamayan esnaf var. Bunların ödemeleri var. Bunları hesaba katmamız gerekiyor. Ders çıkarmak istiyorsak sükunet ortamı lazım.”

Olayların Türkiye’ye çok zarar verdiğini belirten Çiçek, “Türkiye 1 ay önce yatırım yapılacak ülkeler arasında 1. sıradaydı. Şimdi ise turistlere Türkiye’ye gitmeyin çağrısı yapılıyor. İyi mi oldu? Birileri tutum ve davranışlarını gözden geçirmeli. Bu işler artık bitmeli. Olup bitenler soğukkanlılıkla değerlendirilmeli” dedi.

Çiçek, dünyanın hiçbir yerinde cebir ve şiddetin hak arama yöntemi olarak kullanılamayacağını belirterek, bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararları anımsattı. Liderlere çağrıda bulunan Çiçek, “Siyaset zemininde uzlaşamıyorsak hiç olmazsa hukuk zemininde uzlaşalım” diye konuştu. Çiçek, Meclis Başkanlığı’na aday olup olmayacağına ilişkin soruyu ise yanıtlamadı.

İHA