Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

TEMMUZ AYI İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI

A+
A-

Buna göre, temmuzda ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalarak, 10 milyar 857,5 milyon dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, temmuz ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalarak 10 milyar 857,5 milyon dolar oldu.

Verilere göre Türkiye’nin yılın 7 aylık dönemindeki ihracatı, yıllık bazda yüzde 8,8 düşüşle 84 milyar 369 milyon 679 bin dolara geriledi. İhracat, 2014’ün ocak-temmuz döneminde 92 milyar 540 milyon 392 bin dolar düzeyindeydi.

Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 azalarak, 148 milyar 567 milyon 878 bin dolar olarak hesaplandı.

En fazla ihracatı otomotiv endüstrisi yaptı

Otomotiv endüstrisi, temmuz ayında 1 milyar 644,3 dolarla en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör oldu.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 497 milyon 48 bin dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken, bu söktörü 1 milyar 322 milyon 393 bin dolarlık ihracatla kimyevi maddeler ve mamülleri sektörü izledi.

Temmuz ayı itibariyle Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 82,4’ünü gerçekleştiren sanayi grubunda, yıllık yüzde 15,1’lik azalışla 8 milyar 948 milyon 207 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Bu dönemde toplam ihracatın yüzde 14,1’ini oluşturan tarım grubunda, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,4’lük artışla 1 milyar 534 milyon 882 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Toplam ihracattan yüzde 3,4 pay alan madencilik grubu ihracatında ise yüzde 7,4 düşüş yaşandı ve ihracat 374 milyon 418 bin dolara geriledi.

TİM Başkanı Büyükekşi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, küresel konjonktüre bakıldığında aşağı yönlü risklerin hala geçerliliğini koruduğunun görüldüğünü belirtti.

Bu risklerin başında dünya mal ticaretindeki gerileme, düşük emtia fiyatları ve avro/dolar paritesindeki düşüşün geldiğini ifade eden Büyükekşi, “İhracatımız da bu gelişmelerden son derece olumsuz etkileniyor. Dünya ithalatında yılın ilk yarısında ortalama yüzde 13,8’lik gerileme yaşandı. En fazla ihracat yaptığımız Almanya’nın yılın ilk 5 ayındaki ithalatı dolar bazında yüzde 17 gerilerken, İtalya’nın yüzde 16, Fransa’nın yüzde 19, İspanya’nın yüzde 16, Rusya’nın yüzde 39, Çin’in yüzde 17, Hollanda’nın yüzde 20 ve Fas’ın da yüzde 23 düştü” dedi.

Diğer taraftan, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışı beklentisiyle doların güçlenmesinin emtia fiyatlarında gerilemeye yol açtığına dikkati çeken Büyükekşi, düşen emtia fiyatlarının da birim fiyatları aşağıya çektiği bilgisini verdi.

Bu nedenle ihracatçıların aynı ürünü daha düşük fiyata satmak zorunda kaldığını, düşük fiyatların ihracata değer bazında kayıp olarak yansıdığını aktaran Büyükekşi, “İhracatçılarımız bu konjonktürde kilogram bazında ihracatını artırıyor. Temmuz ayında tarım ve sanayi sektörlerimizin kilogram bazlı ihracatı yüzde 4,1, 7 ayda ise yüzde 2,5 artış gösterdi. Bu da birim fiyatlarının düştüğü, dünya ithalatının gerilediği bir ortamda Türkiye’nin daha fazla ihracat yaptığını ve dünyada pazar payı kazandığını gösteriyor” dedi.

Avro bazında bakıldığında AB’ye ihracatın temmuzda yüzde 6,9, yılın 7 ayında ise yüzde 7,2 artış gösterdiğine işaret eden Büyükekşi, şunları kaydetti:

“Kilogram bazında baktığımızda AB’ye ihracatımızın temmuzda yüzde 7,4, ilk 7 ayda ise yüzde 1,4 arttı. Dolayısıyla ihracatımız, doların tüm dünyada değerlenmesine paralel değer kaybetmiş görünse de kilogram ve avro bazında değerlere baktığımızda ihracatımızın görünenden daha iyi bir konumda olduğunu görüyoruz. Buradan yola çıkarak eylül ayından itibaren değer bazında da ihracatın toparlanacağını tahmin ediyoruz.”

AA