Dolar 32,4468
Euro 34,4755
Altın 2.473,18
BİST 9.572,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 17°C

“TORBA TASARI” PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDA

“TORBA TASARI” PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNDA
01/04/2016 16:33
A+
A-

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri devam eden “torba tasarıya”, zarar görenin sigorta tahkim komisyonuna öncelikle başvuru yapmasını teşvik etmek amacıyla madde eklendiğini belirterek, “Bu, sektörün talebidir. Ancak mahkemelere başvuru yolu tıkanmıyor, sadece bir seçenek olarak öncesinde uzlaşma süreci olarak ortaya konuyor.” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanarak, kamuoyunda “torba kanun” tasarısı olarak bilinen “Şanlıurfa İline İstiklal Madalyası Verilmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nı görüşmeye devam etti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, tasarının, “zorunlu mali sorumluluk sigortasına” ilişkin maddeleri hakkında bilgi verdi.

Karayolları Trafik Kanunu’nda 5 değişiklik öngördüklerini belirten Şimşek, “Bu maddelerden maksadımız, zorunlu trafik sigortası teminat içeriğini istikrara kavuşturmak. Anılan teminatın özel kanunla getirildiği dikkate alınarak, tabi olduğu rejim özel hükümlerine bağlanmakta, yargı uygulamasının, kanunun aradığı sorumluluk konseptiyle uyumlu hale getirilmesi amaçlanmaktadır.” dedi.

Şimşek, tasarıya, alt komisyonda bir madde eklendiğini anımsatarak, düzenlemeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Bu madde de zarar görenin sigorta tahkim komisyonuna öncelikle başvuru yapmasını teşvik etmek amacıyla eklenmiştir. Bu, sektörün talebidir. Zarar görenlerin genel mahkemelere dava açma hakkının korunması lazım. Nitekim bu korunmuştur. Madde ile genel mahkemelere başvuru hakkının korunduğunun daha netleştirilmesi amacıyla ek cümleler ilave edilmesi de söz konusu olabilir. İşin özü itibariyle, biz, uygulamadaki sıkıntılar nedeniyle genel şartları kanuna taşıyoruz. Hiç bir şekilde genel mahkemelere başvuru yolu tıkanmıyor, sadece bir seçenek olarak öncesinde uzlaşma süreci olarak ortaya konuyor.”

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş da sigorta sektöründe son 10 yılda tazminat limitlerinin 40 kat artmasının ve kaza tespit tutanaklarının vatandaşlara bırakılmasının sigorta şirketlerinin zarar etmesine neden olduğunu kaydederek, özellikle trafik branşında sigorta şirketlerinin para kazanmadığını belirtti.

Savaş, “Bu düzenleme, karlılıkları bir derece düzeltecek ama herkesin son dönemde şikayet ettiği, poliçe fiyatlarının aşağı inmesine katkı sağlayacak çok önemli bir düzenleme değil, bunun için ilave bir düzenleme yapılmasını tavsiye ediyorum.” diye konuştu.

– “Biz devlet, Merkez Bankası değiliz, havuzumuz yok”

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu ise neden bu düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Trafik biriminin, sigortacıların en önemli birimi olduğunu belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

“Toplam üretimimizin yüzde 25’i buradan geliyor, bu da yaklaşık 6 milyar TL prime denk geliyor. 10 yıldır trafik poliçesini sigorta şirketleri fonluyor, yani 10 yıldır zarar ediyoruz, 7 milyar TL zararımız var. Her yıl sermaye artırıyoruz ama artık dayanamadık ve bu yıl fiyatları artırdık. Bizim bu yılki trafik branşındaki zararımız, bilanço zararlarına döndü. Yani biz 10 yıldır trafik branşında zarar ediyorduk ama bu yıl 550 milyon TL konsolide olarak sigorta sektörü bilançoda zarar etti. Biz bu yıl 18 branşımızdan elde ettiğimiz gelirlerle trafiği fonlayamadık, her yıl fonluyorduk. Bizim ‘illa her branştan kar edelim’ diye bir kaygımız yok. Biz sigorta sektörü olarak bugüne kadar hep halkımızı fonladık. Biz sigorta şirketleri olarak devlet değiliz, Merkez Bankası değiliz, havuzumuz yok. Biz anonim şirketiz, elbette kar etmek isteyeceğiz ama kar ederken de vatandaşımızı istismar etmeyeceğiz.”

Eroğlu, “Neden zararlarınızı yönetemiyorsunuz?” sorusunun akla gelebileceğini ifade ederek, “Belirsizlik var, hiçbir şekilde maliyetlerimizi göremiyoruz. Ben bir yıllık poliçe hazırlıyorum ama 10 yıllık zamanaşımı olduğu için, kanundaki belirsizliklerden dolayı mahkemeye gidiliyor, avukat, ‘alkollü sürücüye de ödenmesi lazım, ödenmemiş’ diyor, mahkeme de bunu kabul ederek, ‘alkollü sürücüye de ödeyin’ diyor. Bunun üzerine bu davalarda 10 yıl geriye gidiliyor, alkollü araba kullanırken ölen tüm kişiler için davalar açılıyor ve biz burada maliyetle karşı karşıya kalıyoruz. Ben de o yılki tarifede bunu öngörmediğim için zarar ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Sigortacıların ödemesi gerekeni ödemesi, bu konuda hakkaniyet olması gerektiğine işaret eden Eroğlu, sigortacıların zarar verene ödeme yapmaması gerektiğini söyledi. Eroğlu, “Ben maliyetimi artırarak bunu öderim, peki bu hakkaniyetli olur mu? 18 milyon poliçe alan insan var, niye onların primini artırayım?” diye sordu.

Eroğlu, tasarıda yapılan değişiklikle, kaza yapan kişilerin önce şirkete gelmesini, 15 gün içinde parayı ödememeleri, eksik ödemeleri ya da memnun olmamaları durumunda mahkemeye, tahkime gitmesini istediklerini ifade ederek, “Hiçbir şekilde dava hakkını sınırlayamayız ama mahkemeye gittikleri zaman 3,5 yıl beklemek zorunda kalıyorlar.” dedi.

Tasarının görüşmeleri, “zorunlu mali sorumluluk sigortasına” ilişkin maddeler üzerinden devam ediyor.

AA