Dolar 32,3679
Euro 34,9483
Altın 2.325,20
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

TÜRK DÜNYASI BİRLİK P: “YÜZ YILIN YALANI: ERMENİ SOYKIRIMI” PANELİ

A+
A-
Türk Dünyası Birlik Platformu 3. Kurultayını gerçekleştirdi

Program Çağ Üniversitesi Türkçe Topluluğu ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

2012 yılında kurulan ve 80 civarında üniversite öğrenci topluluğunun ve sivil toplum kuruluşunun çatı yapılanması olan Türk Dünyası Birlik Platformu’nun düzenlediği Türk Dünyası Birlik Kurultayı’nın üçüncüsü bu yıl 23-26 Nisan 2015 tarihleri arasında Mersin-Tarsus’ta Çağ Üniversitesi Türkçe Topluluğu ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

“Yüz Yılın Yalanı: Ermeni Soykırımı” temasıyla toplanan kurultaya Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerden ve sivil toplum kuruluşlarından yüzü aşkın temsilci katıldı. Kurultayın ilk günü tanışma ve Tarsus şehir turu ile geçerken, ikinci günden itibaren çalışmalar basın açıklaması, panel, platform yönetimi seçimleri ve projeler ile devam etti. İşte Türk Dünyası Birlik Platformu’nun Bac Köprüsünde yaptığı basın açıklaması: 24 Nisan günü, bundan yüz yıl önce Fransızlar ve Ermeniler tarafından şehit edilen Kuvayi Milliyeci Molla Kerim ve altmış Müslüman Türk’ün katledildiği yer olan Bac Köprüsü ve karşısındaki “Fransız Zulmünü ve Ermeni Katliamını Telin Anıtı” (Molla Kerim Anıtı) önünde Türk Dünyası Birlik Platformu adına Genel Sekreter Ahmet Alkan tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Türk Dünyası Birlik Platformu Genel Sekreteri Ahmet Alkan özetle şunları belirtti:

“1915 yılında Türk devletine haince saldıran Ermeni çetelerin hukuk çerçevesinde durdurulması için yapılan hareketler ve Ermeni meselesini çözmek için alınan tehcir kararının bu çevrelerce bir soykırım olarak adlandırılması ve bu olayların yüzüncü yılına girmiş olmamız sebebiyle, ülkemize ve milletimize karşı topyekün bir siyasi saldırı başlamıştır. Sözde soykırımın yüzüncü yılı bahanesiyle başlayan bu saldırıların hiçbir bilimsel yanı bulunmamaktadır.

Öncelikle ifade etmek isteriz ki soykırım kavramıyla ortaya çıkan suç, 9 Aralık 1948’de New York’ta imzalanan ve 12 Ocak 1951’de yürürlüğe giren “Soykırım suçunun önlenmesi ve cezalandırılması sözleşmesi ile uluslar arası hukukun bir parçası olmuştur. Hukuksal olarak bunun öncesindeki hiçbir olay soykırım kapsamında değerlendirilemez. Bu bağlamda sözde soykırım iddialarının hiç birinin hukuksal dayanağı yoktur. Soruyoruz, bu iddiaların sahipleri arasında 1915-22 arasında Anadolu’da Ermeni çeteler tarafından katledildiği sabit olan 520.000 Müslümanın torunlarına taziye mesajı yayımlayan oldu mu? Ortada aleni bir iki yüzlülük vardır.” Alkan son olarak Hocalı 1992’de yapılan Ermeni saldırılarının soykırım olarak tanınması için çağrıda bulundu. “YÜZ YILIN YALANI: ERMENİ SOYKIRIMI” PANELİ Aynı gün Çağ Üniversitesi’nde düzenlenen ve oturum başkanlığını Türk Dünyası Birlik Platformu Genel Koordinatörü Dr. Halit Gökalp Küçük’ün yaptığı panelde ise Azerbaycan Kadınlar Birliği Başkanı Doç. Dr. Tenzile Rüstemhanlı, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vefa Kurban ve Hacettepe Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ferit Salim Sanlı, Ermeni Soykırımı iddiaları hakkında birer konuşma gerçekleştirdiler.

AKŞAM KONSER VE EĞLENCE DÜZENLENDİ

İkinci günün akşamında katılımcıların kaldığı Gençlik Kampı’nda konser ve eğlenceler düzenlendi. Yerel sanatçıların sahne aldığı programda çeşitli türküler ve şarkılar söylendi. Gençler doyasıya eğlendi. Akşamki programa ayrıca Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Mersin Ülkü Ocakları Başkanı Zeynel Uğur Gölgeli, Tarsus Ülkü Ocakları Başkanı Ali Rıza Genç, Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili Adayları Baki Şimşek ve Tolga Arslan, Tarsus Belediyesi Kültür Müdürü Mustafa Doğan ve kurultay destekçilerinden Anda Yemekçilik yetkilileri katıldı. Programa destek verenlere plaketleri takdim edildi. Misafirlerin kısa konuşmalar yaptığı program sıcak bir ortamda devam etti.

TÜRK DÜNYASI BİRLİK PLATFORMU’NDAN DEMOKRASİ ŞÖLENİ

Kurultayın üçüncü günü Platform üyesi öğrenci toplulukları ve sivil toplum kuruluşlarının kendilerini tanıtması ve çalışmalarından bahsetmeleriyle başlarken, ardından tüzük oylaması, platformun yayın organı Gökkubbe dergisinin tanıtımı ve Platform yönetiminin seçimlerine geçildi. Açık oylama usulü gerçekleştirilen seçimler sonucunda oy birliğiyle Ahmet Alkan Türk Dünyası Birlik Platformu Genel Sekreteri , Halit Gökalp Küçük ise Türk Dünyası Birlik Platformu Genel Koordinatörü olarak seçilirken, çarşaf liste usulüyle yapılan seçimlerde 25 kişilik yönetim kurulunun tamamı belirlendi. Son olarak da yapılan oylamalarla bölge başkanlıkları belirlendi.

26 Nisan günü gerçekleştirilen son oturum ise projelere ayrıldı. Bir çok öğrenci topluluğu kürsüye çıkarak projelerini sundu. Sunulan projeler arasında Türk Dünyası ile bağları kuvvetlendirecek ve Platformun Türk Dünyası’na açılmasını sağlayacak projeler, sosyal sorumluluk projeleri ve platformun hem Türkiye hem de Türk Dünyası’nda gelişmesini sağlayacak projeler vardı. 2015-2016 yılı projelerinin tespiti Türk Dünyası Birlik Platformu Yönetim Kurulu’nun inceleme ve onayına bırakıldı. 4. Türk Dünyası Birlik Kurultayı’nı düzenlemek için adaylıkların alınmasından sonra bütün Platform üyelerine katılım sertifikaları verilerek kurultay sonlandırıldı.