Dolar 32,3669
Euro 34,9560
Altın 2.325,70
BİST 9.141,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

TÜRKIYE’DE INTERNET, PAHALI VE SANSÜRLÜ!

A+
A-

TEPAV’ın araştırmasına göre Türkiye, dünyada internet içeriğine en çok müdahale eden ülke. Ayrıca internet çok da pahalı.

Türkiye Ekonomi Araştırmaları Vakfı (TEPAV) tarafından yapılan araştırmaya göre, OECD’de internete en yüksek ücreti ödeyen üçüncü ülke Türkiye. Çin dışarıda bırakıldığında içerik kaldırma vaka sayısı en yüksek 10 ülke sıralamasında da birinciliği Türkiye kimseye bırakmıyor.

Bilgi Aslantürk’ün çalışmasına göre, geniş bant internete erişim fiyatları satın alma gücü paritesine göre kıyaslandığında; Türkiye’deki en ucuz internet paketinin dahi OECD’deki neredeyse her ülkeden daha yüksek olduğu görülüyor. OCED içinde en pahalı interneti 1.69 dolarla Meksika kullanırken, onu 1.25 dolar ile Yunanistan, 1.12 dolar ile de Türkiye takip ediyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de internet kullanıcısının çilesi yüksek ücret ödedikten sonra da bitmiyor.

Türkiye son verilere göre 2012’de en çok içerik kaldırma talebinde bulunan 3. ülke. Google’ın kabul ettiği mahkeme emriyle içerik kaldırma talepleri her ülkedeki IP adresi sayısına bölündüğünde, Türkiye’nin dünyada içeriğe en çok müdahale eden ülke olduğu ortaya çıkıyor. Ancak bu verilere Çin dahil edilmiyor. Araştırmanın sonuç bölümünde internete müdahalenin ifade özgürlüğü ile ilgili soruları akla getirdiği, pahalı internetin de rekabet eksikliği nedeniyle olduğu vurgulanıyor. Araştırma, “Her iki durum da Türkiye’de internet yönetişiminin sorunlu yapısının bir göstergesi” deniliyor.

HACER BOYACIOĞLU / Radikal