Dolar 32,3367
Euro 35,1613
Altın 2.242,18
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Ultra-Ortodoks Yahudiler, mahallelerini Filistin bayrağıyla donattı

İsrail nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan Ultra-Ortodoks Yahudiler (Harediler), toplumun diğer kesimleriyle en çok entegrasyon sorunu yaşayan grup olarak öne çıkıyor.

A+
A-

Ultra-Ortodoks Yahudiler, mahallelerini Filistin bayrağıyla donattı

Siyonizm karşıtı Ultra-Ortodoks Yahudiler, yaşadıkları mahalleye Filistin bayrağı astı.

Ultra-Ortodoks (Harediler) Yahudiler, yoğun olarak yaşadıkları Batı Kudüs’teki Mea She’arim mahallesine Filistin bayrağı astı.

İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamada, Batı Kudüs’ün Mea She’arim mahallesine Filistin bayrağının asıldığı kaydedildi.

Açıklamada, polisin asılan Filistin bayrağını indirdiği belirtilirken daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

Ultra-Ortodoks Yahudiler
İsrail nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan Ultra-Ortodoks Yahudiler (Harediler), toplumun diğer kesimleriyle en çok entegrasyon sorunu yaşayan grup olarak öne çıkıyor.

Ağırlıklı olarak Kudüs ve Bney Brak şehirlerinde yaşayan Haredilerin büyük çoğunluğu, “dini vecibelerini yerine getiremeyecekleri” gerekçesiyle askere gitmeyi reddediyor. Harediler laik eğitim sistemini de kabul etmeyerek sadece dini eğitim veren kendi okullarına devam ediyor.

İsrail’de bulunmalarının sebebini “Yahudi şeriatını öğrenmek ve yaşamak” olarak açıklayan Harediler, aralarından askere gitmeyi kabul eden kişilere tepki gösteriyor. Askerlik hizmetinin zorunlu olduğu ülkede Haredilerin bu tutumu, polisle sık sık gerilim ve arbede yaşamalarına sebep oluyor.

Filistin egemenliğinde yaşamayı savunuyorlar
Yahudi toplumunun gelir seviyesi en düşük kesimini oluşturan Haredilerin çoğu devletten maddi yardım alıyor ve çok çocuk sahibi oldukları için sayıları giderek artıyor.

Haredilerin bir kısmı İsrail’in varlığının Yahudi halkının kurtarıcısı Mesih’in gelmeden kurulmasının gayrimeşru olduğunu ileri sürüyor ve Yahudilerin Filistin devletinin egemenliğinde yaşamaları gerektiğini savunuyor.

Kaynak: Türkgün