Dolar 32,5694
Euro 34,9827
Altın 2.455,55
BİST 9.777,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

‘ÜZÜM ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARIYLA İLGİLİ MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALIDIR’

‘ÜZÜM ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARIYLA İLGİLİ MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALIDIR’
06/11/2017 15:09
A+
A-

‘ÜZÜM ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARIYLA İLGİLİ MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALIDIR’

MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY, üzüm üreticilerinin sorunlarıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu Önergesi verdi.

Üzüm üreticilerinin sorunlarıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu Önergesi veren MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Üzüm üreticileri yıllardır alın terinin karşılığını alamamaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak 9 Ekim 2017 tarihinde üzüm üreticilerinin sorunlarıyla ilgili Meclis Araştırma Önergesi verdik. Üzüm üreticilerinin sorunlarına kalıcı çözümler bulmak için tüm siyasi partilerin katılımıyla TBMM’de Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.” dedi.

Üzüm üreticilerinin sorunlarıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini söyleyen MHP Grup Başkan Vekili Erkan AKÇAY, “ Türkiye çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ve ihracatında dünya birincisidir. Ülkemizde yaklaşık 200 bin aile üzüm üretimi ve sanayinden geçimini sağlamaktadır. Üzüm üreticileri yıllardır alın terinin karşılığını alamamaktadır. Maliyetler artmakta, emekler boşa gitmektedir. Hükümet kg maliyet 3 lira 75 kuruş olan kuru üzümün taban fiyatını 4 lira olarak açıklanmıştır. Bu fiyat ne yazık ki üzüm üreticisi çitçilerimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Bugün kuru üzüm halen 4 TL’den satılmaktadır. Üzüm üreticisinin alın terinin karşılığını alabilmesi için kuru üzüm fiyatı bu yıl için en az 5 TL olmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak 9 Ekim 2017 tarihinde üzüm üreticilerinin sorunlarıyla ilgili Meclis Araştırma Önergesi verdik. Üzüm üreticilerinin sorunlarına kalıcı çözümler bulmak için tüm siyasi partilerin katılımıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır. ” dedi.

MHP’li AKÇAY Üzüm üreticilerinin sorunlarının çözümüne yönelik vermiş olduğu Meclis Araştırma Komisyonunun gerekçesinde “ Ülkemizin sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi ve bağcılıktan geçimini sağlayan yüzbinlerce ailenin gelir ve refah düzeyinin artırılması ve üreticilerimizin diğer ülke üreticileriyle rekabet edebilmesi için bağcılık sektöründe karşılaşılan sorunların bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Ülkemizde bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak üretimin artırılması ve üreticilerin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır.” Dedi

Üzüm Destekleme Kapsamına Alınmalıdır

Türkiye’nin en önemli ihracat ürünlerinden biri olan kuru üzümün destekleme kapsamında alınması gerektiğini söyleyen MHP Grup Başkan Vekili Erkan AKÇAY, “ Tarımsal ihracatta ilk üç ürün arasında yer alan ve her yıl ortalama 600 milyon dolar döviz girdisi sağlayan üzüm mutlaka destekleme kapsamına alınmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi’nin 2015 Seçim Taahhüdünde üzüm, zeytin, mısır, pamuk ve buğday gibi ürünlerin desteleme kapsamına alınacağı ve bu ürünlere fiyat garantisi verileceği açıkça yazmaktadır. Aynı Seçim Taahhüdümüzde çiftçilerimizin kullandığı tarımsal girdiler üzerindeki vergilerin kaldırılacağı, tarımsal üretimde kullanılan elektrikten KDV alınmayacağı ve elektrik faturalarının hasat döneminde tahsil edileceği, tarımsal desteklerin artırılacağı açıkça belirtilmiştir.” dedi.

Kuru Üzüm 5 Lira Olmalıdır

Kuru üzüm fiyatının bu yıl için en az 5 TL olması gerektiğini söyleyen MHP Grup Başkan Vekili Erkan AKÇAY, “ Hükümet kg maliyet 3 lira 75 kuruş olan kuru üzümün taban fiyatını 4 lira olarak açıklanmıştır. Bu fiyat ne yazık ki üzüm üreticisi çitçilerimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Bugün kuru üzüm halen 4 TL’den satılmaktadır. Üzüm üreticisinin alın terinin karşılığını alabilmesi için kuru üzüm fiyatı bu yıl için en az 5 TL olmalıdır. TARİŞ’e bu fiyattan üzüm alımı yapması için kaynak aktarılmalıdır. Kaynak aktarılmasına rağmen TARİŞ piyasayı regüle edecek alımı yapamazsa, Toprak Mahsulleri Ofisi benzeri bir müdahale kurumu oluşturularak yetkilendirilmelidir.” dedi.

Üzüm Fiyatları En Geç Ağustos Ayında Açıklamalıdır

Üzüm fiyatlarının geç açıkladığını söyleyen AKÇAY, “ Üzüm üreticilerimiz TARİŞ’in kuru üzüm fiyatına göre yaş üzüm fiyatını belirlemektedir. Üzümler Ağustos ayında toplanmaya başlanırken TARİŞ kuru üzüm fiyatını Eylül ayında açıklamaktadır. Fiyatların geç açıklanması nedeniyle borç içindeki üzüm üreticisi fiyatlar açıklanmadan elindeki üzümü açığa dökmektedir. Bu da üzüm fiyatlarını düşürmektedir. Bu nedenle üzüm fiyatları en geç Ağustos ayının ilk haftasında açıklanmalıdır.” dedi.

Rekolte Spekülasyonları Önlenmelidir

Rekolte spekülasyonlarıyla üzüm fiyatlarının düşürüldüğünü söyleyen MHP’li AKÇAY, “ Her hasat dönemi öncesinde üzüm rekoltesinin yüksek olduğu yönünde spekülasyonlar yapılarak üzüm fiyatları düşürülmektedir. Rekolte spekülasyonunu önlemek için devlet müdahil olmalıdır. Rekolte hesap ve tahmini, tarım il müdürlükleri, çiftçiler, ziraat odaları, bağcılık enstitüsü, TARİŞ, ticaret borsaları ve ihracatçılardan oluşacak bir komisyon tarafından belirlenmelidir. Bu komisyonun üyeleri arasından “ Üzüm Müdahale Kurumu” kurularak üzümdeki fiyat dalgalanmaları önlenmelidir.” dedi.

Üzüm üreticilerinin sorunlarına kalıcı çözümler bulunması gerektiğini söyleyen MHP Grup Başkan Vekili Erkan AKÇAY, “ Çiftçilerimiz, üzümünü TARİŞ’in insafına bırakarak ya da alternatif çözümler bularak satmak zorunda kalmaktadır. İhtisas borsaları oluşturulmadığı ya da mevcut borsalara işlerlik kazandırılamadığı için üzümün serbest piyasada gerçek fiyatı oluşmamaktadır. Üzüm üretiminde oluşan arz fazlalıkları için alternatif alternatif tüketim imkânları geliştirilmemiştir. Bu nedenle üzüm rekoltesinin yüksek olduğu yıllarda üretici maliyetin altında üzüm satmakta veya ürün bağda kalmaktadır. Bu nedenle öncelikle üretim planlaması ve fiziki planlama yapılmalıdır. Üzüm destekleme kapsamına alınıp taban fiyat belirlenmediği için üzüm fiyatları sürekli değişmektedir. Üzüm üretiminde oluşan arz fazlalıkları için dış pazarlar çeşitlendirilmeli, alternatif tüketim imkânları geliştirilmeli bu amaçla “Üzüm Tanıtım Grubu” oluşturulmalıdır. Üzüm üretimi havza bazlı üretim kapsamında değerlendirilmelidir. Seçim öncesi siyasi bir rüşvet olarak başlatılan okul üzümü projesine devam edilmelidir. TMO veya Tarım Kredi Kooperatifleri pazarlama ağıyla kuru üzümün ülke geneline dağıtımı ve satışı yapılmalıdır. Destek primleri sadece ihracatçıya değil üreticiye de verilmelidir. Lisanslı Depoculuk sistemi kurulmalı ve depolama maliyeti desteklenmelidir. Özellikle serbest bölgeler üzerinden kaçak üzüm ihracatının engellenmesine yönelik denetimler artırılmalıdır. En önemli ihraç ürünlerimizden biri olan üzüm için Tarım Bakanlığı bünyesinde bir daire başkanlığı kurulmalıdır.” dedi.