Dolar 32,5872
Euro 34,8381
Altın 2.508,91
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

VİDEO: Dörtlü sinyalden etkilendi DOMUZ kovar cihazı yaptı

VİDEO: Dörtlü sinyalden etkilendi DOMUZ kovar cihazı yaptı
03/03/2013 13:41
A+
A-

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesindeki Selçuk Üniversitesi Silifke-Taşucu Meslek Yüksek Okulu’ndaki Öğretim Görevlisi Abdullah Kurt, araç sinyalindeki yansımayla göz yanılmasını görüp elektronik otomasyon bölümü öğrencileriyle birlikte güneş paneliyle çalışan domuz kovar cihazı yaptı.Öğretim görevlisi Kurt, yaptığı domuz kovar cihazını Yeni Bahçe köyündeki meyve bahçelerine kurup, öğrencileri, Köy Muhtarı İsmail Yazar ve bir köylü ile birlikte çalışma sistemini yerinde inceledi. Yapılan incelemelerde ise cihazların insanların duyamadığı ultrasonik seslerle hayvanlara ses frekansı göndererek rahatsız edip bahçelere giremedikleri görüldü.
Kurt, cihazın çalışma sistemini inceledikten sonra yaptığı açıklamada, “3 yıl önce arabanın gece vakti dörtlü sinyali yandığında kaldırım taşlarının yürüdüğünü ve bunun da göz yanılmasına neden olduğunu gördüm. Bu vesileyle de böyle bir cihaz yaptığımızda ürünlerimizi zararlı hayvanlardan koruyacağımıza kanaat getirdik ve bu cihazı yaptık” dedi.

Bu projenin 3 yıllık bir çalışma olduğunu ifade eden Kurt, “Böyle bir çalışma yaptık ve verim aldık. Ama gördüm ki böyle bir sistemin etki alanı daha dar daha farklı ışık şovlarıyla sistemi yapmayı düşündük. Geçen yıl öğrencilerimle proje dersinde bu cihazları yaptık ve 4 ayrı bahçede denedik yüzde yüz verim aldık. Ama gördük ki güç sarfiyatının fazla olması nedeniyle 2 gün güneş görmediği zaman sistem durmakta. Bunu önlemek için içindeki aküyü ve güneş panelini büyütmemiz gerekti. Buda maliyeti arttıracağı için farklı şeyler düşündük. Bu nedenle de yüksek frekanslı yayın darbesiyle tarlaları zararlardan korumayı düşündük ve gerçekleştirdik. Bu da etkili oldu ve daha geniş alanda etkili olacağını düşünüyoruz. Şu andaki yaptığımız projeyle ürettiğimiz bu cihazların bir hafta güneş görmediği takdirde yine sistemin sağlıklı bir şekilde çalıştığını gördük” dedi.

Sistem sayesinde tarlalara domuz ve diğer zararlı canlıların gelmediğini vurgulayan Kurt, şunları söyledi:
“Ama bu şekilde de kalmıyoruz. Bu sisteme yeni sistemler ilave ederek geri bildirim veya bahçe sahibine sinyal verme alıcı verici sistemi ile haber iletmesini düşünüyoruz. Şu andaki sistemimizin üzerinde zaten gece ve gündüz modu var. Gündüz modunda farklı gece modunda farklı çalışıyor. Ürünleri hem gece zararlarından hem de gündüz zararlarından bu şekilde korumuş oluyoruz. Böyle bir sistemle şimdiye kadar karşılaşmadık ve biz ilkiz. Bu sistemi daha çok geliştirerek, milletimize köylümüze faydalı olmayı düşünüyoruz.”
Köy Muhtarı İsmail Yazar ve köylüler ise, bu cihazlar sayesinde ürünlere zarar veren domuzların bağ bahçelere uğramadığını belirtip, cihazı yapan hoca ve öğrencilere teşekkür ettiklerini söyledi.