Dolar 32,3341
Euro 35,0774
Altın 2.308,07
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

VİRA VİRA BİSMİLLAH

A+
A-

Balıkçılar sezona ‘Vira Bismillah’ diyerek başladı. Sarıyer’de Rumeli Feneri’nden kalkan balıkçı tekneleri Karadeniz ve Marmara’ya açıldı. Balıkçılar bu sezon palamuttan umutlu. Balıkçılarla birlikte ava çıkan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, ağlara her türlü çöpün takıldığını belirterek bu kirlilikte herkesin suçu olduğunu söyledi.

Bu gece saat 00.00’ı gösterdiğinde ağlar denizle buluştu. Balıkçılar ‘Vira Bismillah’ diyerek 4 aydır hazırlandıkları ağlarını denize attı. Balıkçı tekneleri Sarıyer Rumeli Feneri’nden hareket ederek Karadeniz ve Marmara’ya doğru yola çıktı. Karadeniz, sezonun ilk gününde fazla rüzgarlı olunca balıkçılar nasiplerini Marmara’da aradı. Atılan ilk ağa deniz analarının arasında çoğunlukla sardalye takıldı.

Çocukluğundan beri balıkçılık yapan Hayri Yüzey, “Her zamanki gibi bol bereketli bir balık sezonu bekliyoruz. Bütün balıkçı arkadaşlara hayırlı olsun. İlk ağımıza sardalye geldi. Nisan’dan beri hazırlık yapıyoruz. Hazırlıklarımız bitti ve denize açıldık. Nisan 15’e kadar denizdeyiz. Balık nerde olursa oraya gidiyoruz. Sezon öncesinde palamuttan iyi bir haber geldi” diyerek başladı sezona.

“AĞLARA ÇEKİRDEK TORBASI DAHİL HER TÜRLÜ ŞEY TAKILDI”

Balıkçılığın çok meşakkatli bir iş olduğunu belirten Sarıyer Beldiye Başkanı Şükrü Genç, “Balıkçının alt yapı eksikliği çok fazla. Bu eksikliklerin giderilmesi lazım. Buna samimi yaklaşılmadığı anda Yaratan’ın bize verdiği nimeti yeterince kullanamamak gelir. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin bu olanağı en iyi şekilde değerlendirmesi ve en verimli ortamı yakalaması lazım. Bu da sistemli planlı çalışmakla olur. Denizin temizliğinden kirliliğinin giderilmesine veya temiz tutulmasına, balıkçının avlanmasına, avlanan balığın tüketiciye ulaşmasına kadar her türlü olayın bir zincir şeklinde geliştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Avlanan balık boyunun ve ağ derinliği gibi sorunların magazin niteliğinde tartışıldığını söyleyen Genç, şöyle devam etti: “Bu sorunların tamamı balıkçıların değil. Balıkçıların bunda sorumluluğu 9. sırada ise ondan önce 8 sorun ve sorumlu var. Bunları tespit etmek ve çözmek gerek. Ağ toplandıktan sonra denizdeki kirliliği gördük. Bu kirliliğin balığın çeşitliliğini ve büyüklüğünü etkilememesi mümkün değil. Çekirdek torbası çıktı, her türlü şey çıktı. Bunlar insanın bulunduğu ortama ihanet etmesiyle özdeş. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar güzel bir ortam yok.”

CİHAN