Dolar 32,5492
Euro 34,9407
Altın 2.441,64
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Yeni iş kapısı Solucan gübresi üretimi

Yeni iş kapısı Solucan gübresi üretimi
28/03/2018 18:50
A+
A-

Yeni iş kapısı Solucan gübresi üretimi

Solucan gübresi üretim tesisi kurmak isteyen, fakat bütçesi sınırlı olduğu için bir türlü cesaret edemeyen girişimciler için hazırlanmıştır. Şimdi, en düşük bütçe ile solucan gübresi nasıl üretilir açıklayalım.

Solucan gübresi nasıl üretilir

İhtiyacımız olan malzeme listesi;

—10.000 adet kırmızı Kaliforniya solucanı

Fiyatı: 1.000 TL (adet fiyatımız KDV dahil 0.10 TL)

— 1 adet, 1 tonluk IBC su tankı (üstünü kesip solucanlar içine bırakılacak, sayfanın altına doğru resimle gösterdim)

Fiyatı: 100-150 TL

— 3 aylık solucan maması, 540 kg =  fiyatı 75-100 TL

Eğer düz hesap olarak düşünürsek 10.000 solucan ile başlayacağımız solucan gübresi üretim projesi, 1.500 TL yatırım gerektiriyor.

Eğer büyük baş hayvan besliyorsanız solucan maması maliyetiniz çok daha az olacaktır. Büyük baş hayvan gübresini nasıl fermente edip kırmızı Kaliforniya solucanları için kompost hazırlayacağınızı sayfanın altında açıkladım.

Amacımız bir yıl içinde solucan sayısını 16 katına çıkartıp işi solucan gübresi üretim tesisikuracak kadar ilerletmek. Ben bu örnek projeyi, 10.000 solucan ile başladığımız varsayımı üzerine kuruyorum. Eğer siz daha hızlı ilerlemek istiyorsanız bu sayıyı katlayarak süreci hızlandırabilir ve maliyeti tekrar hesaplayabilirsiniz.

Şimdi, 12 aylık süreçte projenin nasıl bir şekil alacağına bir göz atalım;

Kırmızı Kaliforniya solucanları doğru beslenip nem ve ısı gibi değerler uygun düzeyde tutulduğu sürece, yılın dört mevsimi hız kesmeden üremeye devam ederler. Eğer besleme, ısı ve nem açısından her şey yolunda ise, 1 yılda 16 kat çoğalırlar.

Bizim elimizdeki canlılar safkan kızıl Kaliforniya olduğuna göre, eğer ortalama şartları sağlayabilirsek 1 yılda sayılarını 160 bin adet yapabiliriz.

Şimdi hesaplayalım;

Başlangıç:

10.000 adet solucan

1 adet su tankı

540 kg mama (kompost) (3 aylık)

Üç ay sonra elimizde olanlar:

20.000 adet solucan

270 kg solucan gübresi

Solucan sayımız 20.000 oldu ve 1 adet su tankı daha lazım. Artık iki tane üretim tankımız var. Ayrıca önümüzdeki üç ay için 1080 kg mama lazım.

Elde ettiğiniz solucan gübresini toptan olarak hiç beklemeden büyük vermikompost üreticilerine satabilirsiniz. Buna karşılık solucanlar için mama ve ihtiyaç duyacağınız yeni su tankını satın alabilirsiniz. Bu süreç sürekli böyle devam eder ve bu minik canlılar kendi masraflarınızı karşılar. Normalde elde edilen taze solucan humusu, 3 ay kendi haline dinlenmeye bırakılır. Bu süre dolduktan sonra humus, tarım alanlarında kullanılabilir solucan gübresine dönüşür. Fakat yasal olarak solucan gübresi satışı yapabilmek için gerekli izinleri alarak şirket kurmanız ve ürünleri paketlemeniz gerekir. Bu yüzden solucan gübresi üretim tesisi kurana kadar elde ettiğiniz solucan humusunu toptan satmak mantıklıdır.

Altı ay sonra elimizde olanlar:

40.000 adet solucan

540 kg solucan gübresi

Şimdi 2 tane su tankı ve sonraki 3 ay için 2160 kg mama lazım. Dört adet solucan besleme kasamız oldu.

Dokuz ay sonra:

80.000 adet solucan

1080 kg solucan gübresi

4 adet su tankı daha satın almamız lazım. 4320 kg mama gerekli. Sekiz adet solucan gübresi üretim kasamız oldu.

Bir yıl geçti:

160.000 adet safkan kırmızı Kaliforniya solucanımız var.

Elimizde 2160 kg kadar solucan gübresi var.

Artık bu saatten sonra su tankları bize yetmeyecektir. Artık üretimi en azından ayaklı kasalara taşımak gerek.

Eğer biraz bütçeniz varsa tam otomasyon sistemine geçmeseniz bile, ayaklı kasalarda üretime geçmeniz lazım. Eğer hiç sermayeniz yoksa yine çözümü var.

60.000 adet solucan tanesi 10 kuruştan 6.000 TL yapar.

2160 kg solucan gübresini hiç bekletmeden 2.000 TL’ye satabilirsiniz. Ham kıvamda olduğu için fiyat bu kadar düşüktür.

İlk yaptığınız 1.500 TL yatırımdan sonra elde ettiğiniz solucan gübresini satarak üretim masraflarını karşıladınız. Sadece 1.500 TL yatırım dışında hiç masraf yapmadan 1 yılda elinize 7.000 TL sermaye ve 100.000 adet solucan geçti.

7.000 TL ile rahatlıkla ihtiyacınız olan ayaklı üretim kasalarını, hatta daha fazlasını satın alabilirsiniz. Sonraki 1 yıl içinde elde edeceğiniz solucan gübresini hiç bekletmeden elden çıkartırsanız, sıfır masraf ile solucan sayınız 1 milyon 600 bin olur. Bu süreçten sonra artık kurumsal bir kimliğe bürünüp solucan gübrenizi kendiniz paketler ve satarsınız.

Yok, ben bu kadar beklemek istemiyorum diyorsanız;  ilk yılın sonunda 100 bin solucan ile üretim tesisi kurabilirsiniz. 100 bin solucan size aylık 900 kg gübre üretir. Her üç ayda bir solucan sayısı ve üretim kapasitesi ikiye katlanır.

Şimdi solucan gübresi üretim sürecini açıklayalım;

1 tonluk IBC su tankı

Ölçüler:

(u – g – y) 1.200 mm x 1.000 mm x 1.160 mm

Kaplayacağı alan: 1.20 cm kare

Nereden alınır?

Bunları genelde ambalaj veya plastik fabrikaları ya da hurda plastik işi yapanlardan temin edebilirsiniz. Plastik fabrikası derken üretimini yapan işletmeden bahsetmiyorum. Bizim amacımız ikinci el satın almak. Ambalaj fabrikaları bu tanklar içinde genelde etil asetat gibi uçucu kimyasal satın alırlar ve boşalınca hurda fiyatına satarlar. Satın altıktan sonra içini bol suyla iyice durulayın ki, kimyasal kalıntısı kalmasın.

Tankın üst tarafını dış kafese zarar vermeden düzgün bir biçimde kesiyoruz. Tank kafesin içinde kalacak, çünkü yerden yeksek olması gerekiyor. Kışın soğuk havalarda beton zemine temas etmesi ısı kaybına yol açar. Aynı şekilde yazın kompost sıcaklığını düşürmek için alttan hava sirkülasyonu olması lazım. Bunların bazıları kafessiz ve tahta palet üzerine monte edilmiş oluyor. Onlarda işinizi görecektir. Eğer tankın altında yerle teması kesecek olan bir şey yoksa üretim yapacağınız alana 2-3 tane paralel kalas koyarak yerle bağlantısını kesin.

Tankın en altına musluğu 2 cm geçecek kadar, iri çakıl, taş veya mermer parçaları döşemeniz lazım. Bunu, fazla nemin rahat bir şekilde aşağıya süzülmesi için yapıyoruz.

Hemen üstüne suyu kolayca geçirme yeteneği olan bez veya jüt (keten) çuval koyabilirsiniz. Önemli olan aşırı nemin kompost (mama)  içinde birikmesini engellemek. Alttaki musluğun altına bir kap koyarsanız fazla nem aşağı süzülür.

Bezden sonra tankın içine 5-7 cm kadar kompost (mama) ilave edin.

Şimdi solucanları içeriye bırakmanın zamanı geldi. Sırasıyla, iri çakıl, bez, mama ve solucanları tankın içine bırakıyoruz.

Kırmızı Kaliforniya solucanı satın aldığınızda zaten size 1 hafta, 10 gün yetecek kadar mama ile birlikte gönderiyoruz. Aynen size geldikleri gibi mama ile birlikte solucanları besleme tankına bırakın. Ticari üretimde solucanlar için yatak hazırlamaya gerek yoktur.

Solucanları tankın içine bıraktıktan sonra üzerine 3-4 cm kadar mama ile ilave edin. Solucanlara asla yukarıdan baskı uygulamayın. Mamayı sakin bir şekilde, kabarık olacak biçimde güzelce üzerlerine yayın.

1 metre karelik alana 8000 solucan bırakılması öneriliyor.

Bizim alanımız 1,20 metre kare olduğuna göre 10.000 solucan uygundur.

Kırmızı Kaliforniya solucanları nasıl beslenir?

İnternetten biraz araştırma yaparsanız çevrenizde separetörden geçmiş ahır gübresi veya hazır solucan maması satışı yapan şirketler bulabilirsiniz. Eğer paranız varsa ihtiyacınız kadar satın alarak solucanları hazır mama ile besleyebilirsiniz.

Eğer seperatörden geçmiş hayvan gübresi kullanırsanız daha verimli ve kaliteli solucan gübresi üretirsiniz. Fakat böyle bir şansınız yoksa tabi ki doğal yollarla fermente ettiğiniz hayvan gübresini kompost hazırlamak için kullanabilirsiniz.

Solucanları beslemek için nasıl kompost  hazırlanır?

Kullanılacak hammadde; taze büyük baş hayvan gübresidir.

Kompost yapımına uygun materyaller;

Çimen, ot

Ağaç yaprakları

Mısır sapı, yaprakları, koçan yaprakları veya öğütülmüş koçan

Buğday, arpa veya yulaf samanı

Talaş, kağıt, karton parçaları (kuşe kağıt olmaz),

Yonca

Fındık, fıstık, ay çekirdeği veya ceviz kabukları

Pamuk işleyen fabrikaların bitkisel kalıntıları

Ay çiçeği işleyen fabrikaların atıkları

Çay posası

Yumurta kabukları

Pancar yaprakları

Mutfak atıkları (sebze, meyve kalıntıları veya kabukları)

Bunlara daha pek çok örnek vermek mümkündür. Kısaca içerisinde, tuz, asit veya herhangi bir kimyasal olmayan bitkisel atıklar kompost yapımında işinize yarayacaktır. Bunların kuru katı olanları kahverengi sınıfına, taze olanları yeşil sınıfına giriyor. Besin değeri yüksek bir kompost hazırlamak için sadece yeşil değil kahverengi materyal de kullanmak gerekiyor.

Örnek;

Malzemeler

100 kg taze sığır dışkısı; beton zemin üzerine dökmeniz veya dökeceğiniz alana naylon sermemiz gerekir.  Böylece topraktan farklı cins solucanların veya zararlı böcek ve bakterilerin kompost içine karışması engellenir.

70 kg çay posası; herhangi bir kahvehane bir ayda yaklaşık olarak 150 kg çay posasını çöpe atar. Bu ülkede kahvehane olmayan bir bölge olması zaten imkansız olduğuna göre, çay posası besin değeri yüksek ve ulaşılması en kolay bitkisel atıktır.

Çevrenizde bulunan 3 tane kahvehaneye 2’şer tane büyük boy çöp kovası bırakın ve zaten çöpe atacakları çay posasını biriktirmelerini rica edin. 3 günde bir en az 50 kg çay posası elde etmiş olursunuz.

10 kg anız atığı; kırsal kesimde ikamet eden biri için ulaşılması en kolay bitkisel atıklardan biridir. Bunun yerine talaş, kuru yemiş kabukları, ağaç yaprakları veya herhangi bir kahverengi bitkisel atık kullanabilirsiniz. Bu atıklar çok iri olursa sıkıntı oluşturabilir. Bu yüzden parçalanmış olmaları gerekiyor.

Yumurta kabuğu; çevrenizde pasta börek satan tüm işletmeler her gün yüzlerce yumurta kabuğunu çöpe atıyor. Rica ederseniz emin olun çöpe atmak yerine sizin için bir kenarda toplayacaklardır. Bunları ufak parçalar haline gelene kadar ezin. Yumurta kabukları hem solucanların sağlığı hem de kompost kalitesi açısında önemlidir.

Eğer yeterince yumurta kabuğu bulamıyorsanız karışıma bir miktar ince kum veya toprak ilave etmeniz gerekiyor.

Bunların dışında yukarıda yazdığım veya unuttuğum bitkisel atıklardan elinizde ne varsa kompost içine dahil edebilirsiniz.

100 kg sığır dışkısı, 70 kg çay posası, 10 kg saman ve yumurta kabuklarını iyice karıştırın ve uzun bir yığın yapın. Şimdi, sinek ve böceklerden korumak için üzerini naylon branda ile örtün. Hava alması için belli bölgelerde delikler açın. Karıştırma işlemini 4 günde bir olmak şartıyla toplamda 8 defa yaptıktan sonra kompost solucanlara verilecek kıvama gelmiş olacak. Sıcak yaz aylarında karıştırma işlemi 4 günde bir olmak şartıyla 12 defa yapılır. Fermente olduğunu anlamanın en kolay yolu az bir miktar alıp solucanlara vermektir. Eğer saldırıyorlarsa işlem tamam demektir. Bu karışım ile elde edeceğiniz 180 kg kompost (mama) 10 bin adet solucana 1 ay yetecektir.

Kompost uzun bir yığın halinde olursa karıştırması daha kolay olur. Yapacağınız her karıştırma işleminde nem oranını kontrol edin. Eğer kuru ise karıştırırken aynı zamanda biraz nemlendirin. Karışımdan bir tutam avucunuza alın ve sıkın, eğer su çıkıyor ama damlamıyorsa nem oranı iyi demektir.

Ortalama 32 gün içinde kompost hazır duruma gelir. Zaten koyulaşan renginden bunu anlarsınız. Tamam, bu artık hazır deyip doğrudan bol kepçe vermeyin. Önce çok az bir miktar verin ki sorun olup olmadığını solucanlara zarar vermeden anlama şansınız olsun. Merak etmeyin solucanlar 1 gün aç kaldılar diye ölmezler. Hatta solucan gübresi üreticileri bazı dönemler kısa süreliğine solucanları aç bırakarak altta bıraktıkları mamayı tüketmelerini sağlarlar. Bunlar zamanla tecrübe ederek öğreneceğiniz konular. Kompost=mama. Aynı şeylerdir. Kompost miktarı solucan sayınıza göre 1 ay yetecek kadar yapılması uygundur.

Hazırlanan kompost solucanlara nasıl verilir?

Solucanlara verdiğiniz mama miktarı en fazla 10 cm olmalıdır. En ideal besleme şekli 7 cm, yani ortalama 4 parmaktır. Hazırladığınız mamayı sakin bir şekilde solucan besleme kasalarına ilave edin ve baskı uygulamadan kabarık kalmasını sağlayacak şekilde yüzeye yayın. Solucanlar mamayı tükettikçe taze besine ulaşmak için sürekli yüzeye doğru hareket ederler ve yüzeye yakın olan 10-15 cm’lik alanda yaşarlar. Besleme tankının içindeki nem oranı %80 olmalıdır. Tankın içinden bir miktar kompost alın ve avucunuzda sıkın, su çıkıyor ama damlamıyorsa  uygundur.

Solucan gübresi üretiminde hasat nasıl yapılır?

Sabit kasalarda yapılan üretimde en ideal hasat şekli delikli meyve kasaları kullanmaktır. Üretim kasaları tamamen solucan gübresi ile dolduktan sonra meyve kasalarını mama ile doldurun ve en üste bırakın. Solucanlar bir süre sonra kasaların içinde toplanacak ve onları yeni üretim tankına alacaksınız. Bundan sonraki süreç buraya kadar anlattıklarımızın tekrarıdır.

Aşırı sıcak ve soğuk havalarda ne tür önlemler alınabilir?

Solucanların yaşam alanındaki sıcaklık, yani kompost içindeki sıcaklık 21 derece olmalıdır. Eğer kompost sıcaklığı ortalama olarak bu dengede tutulursa sürekli üremeye ve gübre üretmeye devam ederler. Aşırı sıcaklarda kapalı alanda yeterli hava sirkülasyonu sağlanırsa kompost sıcaklığı 28 dereceyi aşmaz. Üretim yapacağınız alanda karşılıklı kapı yada pencere olması bu sirkülasyonu sağlayacaktır.

Kış aylarında tankın etrafını izole etmeniz gerekiyor. Bunun için kullanabileceğiniz pek çok izolasyon malzemesi var. Bunları alamıyor olsanız bile eski battaniye ve üzerine naylon branda ile tankın yanlarını sarmanız lazım.

Aşırı soğuklarda içeriye bir adet ampul sarkıtın. Solucanlar zaten yüzeye yakın yaşadıkları için ampulün verdiği ısı onları ısıtacaktır. Su tankından kestiğiniz kısmı tekrar yerine koyun ve tankın kapağını açarak ampulü sarkıtın. Ampul içeri aldıktan sonra kablonun kenarlarını izale edin. Tabi ki oksijen girmesi için bir miktar aralık kalması gerekiyor.

Klasik ampul aşırı ışık verecek ve solucanları rahatsız edecektir. Bunun yerine 15-20 TL karşılığında seramik ısıtıcı ampul almanız gerekiyor. Bunlar daha çok tavuk çiftlikleri ve seralarda kullanılıyor. Aynı enerjiyi tüketiyor ama normal ampulden 3 kat daha fazla ısı veriyor. 50 W seramik ısıtıcı ampul bir üretim tankını rahatlıkla ısıtır.

Solucan Gübresi Kimlere Satılır

Aslında tüm bitkiler için kullanılabilir. Ciddi verim artışı yanında başta kök hastalıkları olmak üzere bitkileri savunma özelliğine sahiptir. Solucan gübresi daha çok sebze, meyve üreticileri ve seracılar tarafından tercih ediyor. Ayrıca fide üreticileri, peyzaj şirketleri, organik tarım yapan işletmeler tarafından yoğun talep görüyor.

bu yazı http://www.kirmizikaliforniyasolucani.org/ desteğiyle hazırlanmıştır.

iskuruyorum.com