Dolar 32,4445
Euro 34,7285
Altın 2.440,04
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

“ZORUNLU DİN EĞİTİMİ İLE ZORUNLU DİN KÜLTÜRÜ DERSİ FARKLIDIR”

“ZORUNLU DİN EĞİTİMİ İLE ZORUNLU DİN KÜLTÜRÜ DERSİ FARKLIDIR”
18/09/2014 15:40
A+
A-

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Zorunlu din eğitimi ile zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini birbirinden ayırmak gerekiyor” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılacak olan iş birliği anlaşmasının imza töreninde konuştu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin zorunlu din dersi kararı sorulan Mehmet Görmez, “Zorunlu din eğitimi ile zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini birbirinden ayırmak gerekiyor. Bu birbirinden iyi ayırt edildiği zaman Avrupa ülkelerinde de çok örnekleri olduğu için bu konuda herhangi bir sorun çıkacağını zannetmiyorum. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin zannediyorum gördüğü sorun, zorunlu din eğitimi ile din kültürü ahlak bilgisi dersinin zımnen de olsa birbirine karıştırılmasından kaynaklanmaktadır” dedi.

“TEHDİDE GİDEN YOLLARI BULMAK BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”

Ankara’da gerçekleşen işbirliği protokolünün imza töreni öncesi Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mehmet Görmez, imzalanan anlaşmanın her türlü bağımlılık ile mücadelede işbirliğini kapsadığını belirtti. Sentetik uyuşturucular ile ilgili olarak genç kuşaklarda tehdit oluşturduğunu söyleyen Görmez, “Tehdidin boyutları ne kadar önemliyse tehdide giden yolları bulmak, onları kapatmak çok daha büyük önem arz ediyor. Bu konularda ben din görevlisi arkadaşlarımın toplumu bilhassa genç kuşakları doğru bilgilendirmek adına çok yapacakları daha büyük vazifelerinin olduğunu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“AİHM’İN GÖRDÜĞÜ SORUN, ZORUNLU DİN EĞİTİMİ İLE DİN KÜLTÜRÜ AHLAK BİLGİSİ DERSİNİN BİRBİRİNE KARIŞTIRILMASINDAN KAYNAKLANMAKTADIR”

İşbirliği protokolünün imzalanmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mehmet Görmez, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin zorunlu din dersi kararını nasıl değerlendiriyorsunuz, sorusu için “Mahkemeye müracaatın ilk safhasından itibaren şahsen takip ettiğim bir konu. Mahkemeden çıkan karara da, henüz gerekçeli kararı detayları ile görmüş değilim. İki hususa sadece işaret etmek isterim. Birincisi zorunlu din eğitimi ile zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini birbirinden ayırmak gerekiyor. Bu birbirinden iyi ayırt edildiği zaman Avrupa ülkelerinde de çok örnekleri olduğu için bu konuda herhangi bir sorun çıkacağını zannetmiyorum. Sorun, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olup olmaması değildir. Batıda da pek çok ülkede zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi vardır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin zannediyorum gördüğü sorun, zorunlu din eğitimi ile din kültürü ahlak bilgisi dersinin zımnen de olsa birbirine karıştırılmasından kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE 7 BAKANLIK VE YEŞİLAY CEMİYETİ’NİN BİR ARAYA GELDİĞİ ÜST KURUL OLUŞTURULDU”

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlaması ile birlikte kullanımı artan sentetik uyuşturucu bonzaiye karşı Yeşilay Cemiyeti’nin herhangi bir önem alıp almadığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yıl uyuşturucu iyi mücadele amacı ile okullarda aldığı güvenlik önlemlerinin ne derece yeterli olduğu sorulan Yeşilay Cemiyeti Başkanı Karaman, “Okullar uyuşturucu ticareti açısından çok önemli bir hedef ve mekan teşkil etmekte. Yeşilay Cemiyeti, okullarda bu konuda bilinçlendirme ve eğitimlere çok önem vermektedir. Son yıllarda uyuşturucu konusundaki yaş sınırının aşağıya inmesi, kullanım yaygınlığının artması, Türkiye’nin bir transit ülke olmaktan artık bir hedef ülke olmaya geçmesi sebebi ile bu duyarlılık daha arttı. 1 ay kadar önce 7 bakanlığın bir araya getirildiği bir üst kurul oluşturuldu. çalışmalar Yeşilay Cemiyeti’nin de dahil olduğu bu grupla sürdürüldü. Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’nda son şekli verilerek ilgili bakanlar tarafından kamuoyuna açıklanacak. Bugüne kadar olmayan çok daha etkin olacağını hepimizin düşündüğü tedbirler her bakanlığın kendi sahasına getirilmiş olacak” diye konuştu.

“HİÇKİMSE FIRSATÇILIK YAPMAZ”

Kurban Bayramı yaklaşması ile et fiyatlarında meydana geldiği savunulan artışı ve vatandaşın bu durumu fırsatçılık olarak nitelendirmesini nasıl değerlendirdiği sorulan Mehmet Görmez, “Hiçkimse fırsatçılık yapmaz” şeklinde yanıt verdi.

 

 

 

 

 

DHA